O Vánocích jsem si plánovala, jak z přebývajících bílků upeču místo tradičních pusinek makronky a budu za hvězdu. Koneckonců na makronkách nic není, posledně jsem je dělala a vcelku se povedly, tak proč by to nevyšlo tentokrát?
Je jasné, jak to dopadlo. Naprosté fiasko. První plech jsem vyndala z trouby a k mému zděšení se v krustě některých makronek začaly objevovat praskliny. Začala jsem jednotlivé kousky sundávat z pečicího papíru a zjistila, že jsou zespodu duté. Druhý plech začal pro jistotu praskat už v troubě. V obou případech vznikly placičky, které neměly "feet" - takové ty bublinky ve spodní části.
Já se ale nevzdala. Zbyly mi ještě bílky z vánoček a já se opět pokusila o makronky. Propadák podruhé. Zase popraskané, zase placičky bez bublinkové základny. Čert aby to... Kde jsem udělala chybu? Postup byl úplně stejný jako poprvé.
Hledala jsem na internetu a našla kámen úrazu. Jediný rozdíl mezi mými prvními makronkami a těmi dvěma dalšími pokusy bylo použití techniky. Poprvé jsem bílky šlehala ručně, metlou, práce pro vraha. Později jsem si práci zjednodušila a šlehala elektrickým šlehačem. A to byl ten problém. Bílky jsem prostě přešlehala, čímž se těsto přesušilo a makronky popraskaly.
Má rada tedy zní: pokud budete dělat toto cukroví z jedné dávky (tři bílky), šlehejte ručně. Riziko přešlehání se výrazně sníží (pokud tedy nejste masochisti :-) ). Pokud budete chtít použít techniku, buďte opatrní. Konzistence vyšlehaných bílků by měla připomínat pěnu na holení - tedy ne onu pevnou masu, která se používá například na pusinky.
Došla jsem ještě k jednomu zjištění. Nedaří se mi udělat makronky naprosto rovné, hlaďounké. Zřejmě to bude mandlemi, které by měly být umlety na moučku. Můj ruční mlýnek dělá asi přece jen trochu větší kousky, proto je těsto hrubší a makronky pak nevypadají stopro ukázkově. (Mým strávníkům to ale nevadí...)
Je jasné, jak to dopadlo. Naprosté fiasko. První plech jsem vyndala z trouby a k mému zděšení se v krustě některých makronek začaly objevovat praskliny. Začala jsem jednotlivé kousky sundávat z pečicího papíru a zjistila, že jsou zespodu duté. Druhý plech začal pro jistotu praskat už v troubě. V obou případech vznikly placičky, které neměly "feet" - takové ty bublinky ve spodní části.
Já se ale nevzdala. Zbyly mi ještě bílky z vánoček a já se opět pokusila o makronky. Propadák podruhé. Zase popraskané, zase placičky bez bublinkové základny. Čert aby to... Kde jsem udělala chybu? Postup byl úplně stejný jako poprvé.
Hledala jsem na internetu a našla kámen úrazu. Jediný rozdíl mezi mými prvními makronkami a těmi dvěma dalšími pokusy bylo použití techniky. Poprvé jsem bílky šlehala ručně, metlou, práce pro vraha. Později jsem si práci zjednodušila a šlehala elektrickým šlehačem. A to byl ten problém. Bílky jsem prostě přešlehala, čímž se těsto přesušilo a makronky popraskaly.
Má rada tedy zní: pokud budete dělat toto cukroví z jedné dávky (tři bílky), šlehejte ručně. Riziko přešlehání se výrazně sníží (pokud tedy nejste masochisti :-) ). Pokud budete chtít použít techniku, buďte opatrní. Konzistence vyšlehaných bílků by měla připomínat pěnu na holení - tedy ne onu pevnou masu, která se používá například na pusinky.
Došla jsem ještě k jednomu zjištění. Nedaří se mi udělat makronky naprosto rovné, hlaďounké. Zřejmě to bude mandlemi, které by měly být umlety na moučku. Můj ruční mlýnek dělá asi přece jen trochu větší kousky, proto je těsto hrubší a makronky pak nevypadají stopro ukázkově. (Mým strávníkům to ale nevadí...)
3 bílky
50 g cukru krupice
200 g cukru moučky
110 g mletých mandlí
Vyšlehejte bílky, postupně přidávejte cukr krupici, až vznikne hladká pusinková hmota. Pozor, nepřešlehat! Sníh má připomínat pěnu na holení a při otočení misky bude pevně držet na místě.
Vymixujte mandle s cukrem a přidejte je k vyšlehaným bílkům – mělo by vám na to stačit 50 pohybů vařečkou. Na talířku vyzkoušejte, jestli je hmota hotová – pokud se pusince tvoří na vršku špička, je třeba hmotu ještě trochu promísit. Pokud se povrch rozteče do hladka, je hotovo.
Hmotou naplňte cukrářský sáček a na plech vyložený papírem na pečení udělejte malá kolečka (o něco větší než dětské piškoty). Makronky nechte před pečením přibližně hodinu odležet, aby se jim zatáhl povrch.Pečte v troubě předehřáté na 160º C 15-20 minut. Po vychladnutí naplňte marmeládou nebo krémem.
Doba pečení je u každé trouby jiná - Helene Dujardin doporučuje 10-12 minut, já mám vyzkoušeno 20-22 minut.
(Pokud vládnete angličtinou, vřele doporučuji tento odkaz - superpodrobný popis přípravy s mnoha užitečnými tipy od úžasné a skvělé Helene Dujardin alias Tartelette).
RECEPT K VYTIŠTĚNÍ
RECEPT K VYTIŠTĚNÍ
0 komentářů