Švestek se letos urodilo opravdu tolik, že po obligátním zavaření, napytlíkování a uložení do mrazáku a klasickém švestkovém koláč s drobenkou mohlo dojít na nějaké ty divočiny typu švestkové čatní či švestkové muffiny s marcipánem. A protože jsem v tom vypeckovávání byla opravdu rozjetá, použila jsem část švestek na clafoutis a sorbet.
Clafoutis je jakási obdoba bublaniny s peckovicemi, nejčastěji třešněmi (prý je lepší nevypeckovávat, pak má clafoutis lepší chuť). Těsto má ale jinou konzistenci než piškot na bublaninu, připomíná spíše těsto na palačinky. A co je velice sympatické, lze ho připravit během chvilky v mixéru, aniž by se muselo špinit několik misek a ještě šlehač k tomu.
To, že jsem připravila i sorbet, ukazuje, že a) selhávala moje fantazie a já už nevěděla, co s těma zatracenýma švestkama dělat, a b) jsem měla dovolenou a hodně času. Vlastně i hodně energie, protože švestky jsem pasírovala ručně přes sítko a řeknu vám, že při tomhle množství to je opravdu otročina! Zároveň jsem si i vyzkoušela, že jednoduchý sorbet jde udělat i jen tak v mrazáku bez zmrzlinovače. Tento přístroj doma nemám a ani nepředpokládám, že bych ho někdy pořizovala, protože zmrzliny (a všechno studené) já obecně celkem nerada. Vlastně úplně nejraději konzumuji zmrzlinu tak, že ji nechám v misce skoro úplně roztát a pak ji teprve sním. Jak říkám, zmrzlinový barbar.
Dnes zkusím opět malý experiment. Na recepty jsem založila zvláštní web, jakousi svou soukromou kuchařku. Její nesporná výhoda je v tom, že se všechny recepty dají snadno vytisknout. Uvítám Vaše komentáře, jestli mám v tomto formátu (tedy fotky na blogu, odkaz na recept na webu) pokračovat i dál, nebo jestli je lepší stará verze s receptem na konci článku.
RECEPT NA SORBET K VYTIŠTĚNÍ
Clafoutis
- 3 vejce
- 200 mléka
- 50 g maizeny nebo hladké mouky
- 100 g cukru
- 500 - 600 g vypeckovaných švestek
- 100 ml smetany
- máslo na vymazání formy a 2 lžíce cukru na posypání švestek
Formu vymažte máslem. Švestky nakrájejte na čtvrtiny a vyložte jimi dno formy. Posypte je 2 lžícemi cukru. Dejte péct zhruba na 10-15 minut do trouby předehřáté na 200° C.
V mixéru vyšlehejte vejce s cukrem, přilejte mléko a smetanu, přisypte maizenu/mouku a opět prošlehejte.
Těsto nalijte na rozpečené švestky a celé pečte do zlatova přibližně 30 minut.
(Upravený recept od La Tartine Gourmande)Švestkový sorbet
- 2 kg švestek
- 100 g cukru (plus cukr na případné dochucení)
- 250 ml vody
Švestky vypeckujte a rozložte do většího pekáče, posypte cukrem a zalijte 250 ml vody. Dejte péct přibližně 30 minut na 200°C.
Poté
švestky propasírujte přes sítko (včetně šťávy, která se z nich při
pečení uvolní). Podle chuti přidejte cukr. Nechte vychladnout.
Dřeň
nalijte do mělčích nádob a dejte na hodinu do mrazáku. Poté obsah
protřepte. To opakujte ještě dvakrát (pokud jste lenoši, jen jednou).(Recept z Guardianu)
K sorbetu se velice dobře hodí máslové sušenky.
Ahoj. Hlasujem za uverejnenie receptu v rámci príspevku, aj keď možnosť "vytlačiť" v prípade, že ju človek potrebuje, nie je vôbec na škodu.
OdpovědětVymazatSouhlasim s Katkou. Vcera jsme donesli svestky tak jdu vyzkouset clafoutis!Lenka
OdpovědětVymazatJá vždy peču u zapnutého počítače a recepty jsem si nikdy netiskla. Nicméně ten nový způsob se mi docela zamlouvá, člověk má všechny recepty přehledně srovnané podle kategorií a nemusí složitě hledat v archívu.
OdpovědětVymazatA švestky miluju! Po "x" koláčích a jahelnících se švestkama může být toto příjemná změna v mém repertoáru:)
Eva