Na Vánoce jsem pekla pepparkakor, zůstala mi po něm v lednici takřka plná láhev zlatého sirupu.
Na štědrovečerního kapra mi zůstala památka v podobě pytlíku strouhanky. Co s ní, když skoro vůbec nedělám smažená jídla?
Nadešel čas vyprázdnit šuplíky a zpracovat zbytky.
A tak jsem objevila recept na tradiční anglický treacle tart neboli melasový koláč.
Korpus:
200 g polohrubé mouky
125 g másla
30 g hnědého cukru
1 vejce
Náplň:
12 lžic zlatého sirupu
9 lžic strouhanky
1/2 lžičky mletého zázvoru
šťáva z jednoho citronu
mletá citronová kůra
šlehačka
Z ingrediencí na korpus vypracujte rychle těsto, třetinu odložte do lednice. Zbylými dvěma třetinami vyložte formu o průměru 25 cm a také dejte na půl hodiny do lednice. Poté korpus pečte 15 minut na 180° C.
Láhev se zlatým sirupem dejte na chvíli do horké vody - sirup zřídne a práce s ním bude snazší.
Všechny ingredience smíchejte a hmotu rozprostřete na předpečený korpus. Z odložené třetiny těsta udělejte na povrchu mřížku.
Koláč pečte na 170° C přibližně 40 minut.
Ušlehejte šlehačku a ozdobte jí jednotlivé porce.
Na korpus můžete použít jakékoli své oblíbené těsto.
Místo zlatého sirupu by šel použít javorový sirup. Pokud chcete výraznější chuť, můžete vmíchat jednu lžíci tmavé melasy. Každopádně se nedoporučuje udělat náplň pouze z melasy - je chuťově příliš výrazná a koláč by byl odporný.
super nenarocny napad!
OdpovědětVymazat