Rok se s rokem sešel a my s Kocourkem slavili první výročí svatby.
Protože nás příští rok čeká v největší pravděpodobností stěhování, naše decentní oslava proběhla v Poděbradech, ať si zvykáme. Výběr restaurace s názvem "Sotto Ponte" neměl naznačovat, že bychom se snad pod mostem v Poděbradech měli usadit (ba právě naopak, v nadsázce se dá říct, že stěhováním do Poděbrad se vyhneme umístění pod most v Praze). Každopádně tato restaurace s domácími těstovinami se nám zalíbila, že si návštěvu někdy v budoucnu rádi zopakujeme.
Doma na nás čekal dort, který jsem na oslavu upekla. Vybrala jsem cheesecake, protože co si budeme povídat, příprava tohoto dortu je takřka blbuvzdorná, jen si je potřeba práci zorganizovat, aby bylo dost času na odležení.
Zvolila jsem variantu od Yotama Ottolenghiho s karamelem a makadamovými ořechy. Slanými makadamovými ořechy, musím podotknout. Sůl ve spojení s karamelem nemá chybu, to mám již vyzkoušeno.
Co jsem ale neměla odzkoušeno a stalo se Achillovou patou celého tohoto projektu, to byla poleva z mléčného karamelu. I při tak banálních činnostech jako polévání dortu je třeba zapojit hlavu a nelít na dort bezmyšlenkovitě všechen karamel. Protože co se pak stane? Karamel vytvoří velkou krustu. A ta krusta nejde co? Nejde rozkrojit.
Nakonec jsem tedy ten karamelový krunýř z dortu sundala, rozblemcaný cheesecake nakrájela na porce, ty jsme snědli a k tomu přikusovali odkrojky karamelu. Zbytek jsem pak nakrájela na karamelky.
Takže další důkaz toho, jak fotografie mohou lhát. ;-)
Korpus:
■200 g polohrubé mouky
■125 g másla
■30 g hnědého cukru
■1 vejce
Krém:
■600 g krémového sýra
■100 g cukru
■4 vejce
■60 g kysané smetany
■vanilka
Karamel:
■65 g másla
■160 g cukru
■100 ml smetany
Pražené ořechy v karamelu:
■150 g solených makadamových ořechů
■90 g cukru
Z ingrediencí na korupus vypracujte rychle těsto a vyložte jím formu (i po stranách). Dejte alespoň na půl hodiny do lednice.
Připravte krém: vyšlehete vejce s cukrem, vmíchejte krémový sýr, kysanou smetanu a vanilku. Krém nalijte na korpus, několikrát formou poklepejte o pracovní desku, aby se z krému dostal vzduch, a dejte péct přibližně na hodinu na 170° C. (Pokud nechcete, aby byl povrch nahnědlý, pečte cheesecake ve vodní lázni.)
Dort nechte vychladnout a dejte na další 4 hodiny, nejlépe ale přes noc, do lednice. poté ho posypte ořechy v karamelu a zalijte vrstvičkou mléčného karamelu (vyšší vrstva karamelu by se špatně krájela.
Pražené ořechy v karamelu: solené makadamové ořechy rozložte na plech a pražte 10 minut na 190° C.
Cukr nasypte do kastrolu se silnějším dnem tak, aby vrstva cukru nebyla vyšší než 3 mm. Zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí. V žádném případě nemíchejte. Jakmile je cukr rozpuštěný a karamelizuje, vsypte do něj opražené ořechy a důkladně promíchejte. Směs rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a nechte vychladnout. Poté nakrájejte nahrubo.
Mléčný karamel: Ve vyšším hrnci se silnějším dnem rozpusťte za stálého míchání cukr a máslo. Jakmile cukr zkaramelizuje, opatrně přimíchejte smetanu. Pozor, směs bude hodně bublat!
Pokud vám zbyde mléčný karamel, nalijte ho do menší obdélníkové formy vyložené pečicím papírem. Po vychladnutí ho nakrájejte na čtverečky nebo obdélníky - a karamely jsou na světě!
RECEPT K VYTIŠTĚNÍ
Krásne, aj napriek "klamlivým" fotografiám. Fotky celého cheesacaku sú nádherné, ako vždy Aničko. Celkom sa bavím, ako sa pre česko-slovenských blogerov stal október mesiacom cheesacakov. Ale je to skvelé, práve si myslím, že by sme podobné akcie mohli usporiadavať pravidelne. Krásne výročia a príjemné sťahovanie.
OdpovědětVymazatJá cheesecake nedělám jen v říjnu :-), prakticky kdykoli, kdy se dělá na oslavu "dort", protože ty tradiční piškotové s krémem mi nechutnají. A někdy to není cheesecake, ale "tvarohový dort" či hybrid, podle toho, kolik do něj dávám tvarohu... prostě cheesekace u nás vládne!
OdpovědětVymazatJak normálně nepeču, tak tohle bych zkusil z fleku. Mám hned tři důvody:
OdpovědětVymazat-krásné fotky
-kombinace slané+karamel
-Ottolenghi
Jenom dodatek: korpus není podle Ottolenghiho, já ho ze sušenek nedělám , protože mi přijdou obvykle moc sladké, pak mi přide hloupé do sušenek, které obsahují tuk, přidávat další tuk na spojení a v neposlední řadě tím ušetřím jeden pracovní krok (mletí sušenek).
OdpovědětVymazatsuper blog..ako je možné , že som ho objavila až teraz? :)a cheesecake milujem :) krásne fotky
OdpovědětVymazatNatali: na jiné blogy moc nechodím, neprojevuji se, nesoutěžím, nepropaguji se - šíření nechávám na šeptandě... A asi to funguje, jak se zdá. ;-)
OdpovědětVymazatúúúžasný cheesecake, aj keď je tam problém s tým karamelom. wow. musi byť naozaj dokonalý.
OdpovědětVymazatMy jsme nedávno měli s manželem třetí výročí svatby a většinou (tedy zatím třikrát) to tak nějak "odbudeme" návštěvou restaurace. Skoro se stydím, že jsem nikdy nic neupekla. Tenhle dort vypadá skvostně a má všechna tři P-é.....Parádní cheesecake, Politý karamelem, Plus slané ořechy....jako by byl pečený pro mě. Určitě ho vyzkouším, díky za inspiraci.
OdpovědětVymazatwow vyzera a urcite aj chuti uplne super!
OdpovědětVymazatkaramel+slane orechy musi byt naprosta pecka...
OdpovědětVymazatJo a gratuluji k vyroci :-)
Aničko! Krásný blog, nádherné fotky! Chtěla jsem se Vás zeptat, kde jste sehnala ty solené makadamové oříšky? Sehnala jsem jen obalované v karamelu a čokoládě. Chystám se Váš cheesecake upéct na své narozeniny. Zrovna ten jsem měla v USA v Cheesecake factory. A byl nezapomenutelný!!! Děkuji za odpověď.
OdpovědětVymazatMakadamové ořechy jsem koupila v Dianě (je to několik obchodů po Praze, kde se dají sehnat nejroztodivnější ořechy, tuším celý název je Diana - svět ořechů), osolila a opražila jsem si je sama, ale dají se tam koupit i rovnou solené.
OdpovědětVymazatTen cheesecake vypadá skvěle! Určitě někdy vyzkouším, s recepty z Internetu mám dobré zkušenosti, naposledy jsem zkoušela tenhle:
OdpovědětVymazathttp://fitnessreceptar.cz/bananovy-cheesecake-s-proteinem/