Vždycky jsem chtěla upéct tarte Tatin. Klasický, nasladko, s jablky.
Pak jsem jednou narazila v Albertu na čekanku. Koupila jsem tři kousky, a když jsem doma hledala, co s nimi, narazila jsem na slaný tarte Tatin. A bylo vymalováno.
Ten koláč mnohem lépe chutná, než vypadá na fotkách. Karamel a upečená čekanka nejsou právě vizuálně nejatraktivnější, ale v kombinaci se sýrem feta, piniovými oříšky a rukolou vznikne něco, co chutná moc dobře. Tedy alespoň mně.
Příště bych udělala asi jen jednu úpravu: místo listového těsta bych použila těsto máslové, které dodá koláči bytelnější základ. Ale možná to je zase věc osobní chuti...■50 g másla
■1 cibule
■25 g cukru
■svazek čerstvého tymiánu (nebo 2 lžičky sušeného)
■3 čekanky
■100 g fety
■hrstka opražených piniových oříšků
■1 listové těsto
Předehřejte troubu na 200° C.
Nakrájejte cibuli na jemno. Na pánvi rozehřejte polovinu másla a nehcte na něm cibuli zesklovatět.
V pánvi na tarte Tatin rozpusťte zbytek másla a rovnoměrně ho posypte cukrem. Směs nechte několik minut karamelizovat na mírném plameni.
Omyjte čekanku a rozkrojte ji napůl.
Jakmile cukr zkaramelizuje, posypte ho tymiánem a položte na něj čekanku řezem dolů. Nechte opět několik minut karamelizovat.
Sundejte pánev z plotny. Na čekanku nadrobte fetu a posypte opraženými piniovými oříšky a cibulí. Na to přiklopte rozválené listové těsto, po stranách ho zastrčte a několikrát propíchejte vidličkou.
Pečte přibližně 30 minut.
Po upečení obsah pánve překlopte na tác a ozdobte fetou a tymiánem. Podávejte s rukolovým salátem.
RECEPT K VYTIŠTĚNÍ
já jsem tohle jednou zkoušela -tuším podle receptu v Albert magazínu - a bylo to moc zajímavý, akorát jsem zjistila, že mi vlastně čekanka moc nechutná :)
OdpovědětVymazatTak to vypadá naprosto "noblesně"...už jsem na tento recept taky párkrát narazila, ale vzhledem k nepříjenné vlastnoti čekanky hořknout, jsem si na to netroufla. Častokrát se mi stalo, že přesto, že jsem čekanku koupila v tmavém obalu, tak už trochu nahořklá byla. Příště už si ale troufnu, tohle chci taky ochutnant:) Super tip. Díky a dobrou chuť.
OdpovědětVymazatObcas ho taky delam, ale s krehkym testem. Napln pouze cekanka a vlasske orechy, nekdy pridam slaninu nebo uzene. Ale variantu s fetou urcite zkusim :-)
OdpovědětVymazatEva