Má poslední služební cesta do Frankfurtu pro mě byla poměrně dosti inspirativní. Zaprvé jsem při pohledu na tamní (vynikající) závodní jídelnu došla k závěru, že v Praze přestanu chodit na obědy, protože jejich jediný přínos pro mě je ten, že se nemusím doma otravovat s přípravou jídla do práce. Jinak nula. Na oběd musím jít v době, kdy nemám hlad, protože kdo dřív přijde, ten dřív mele. Všechno je mastné, a když náhodou není, tak se to domastí. Omáčky z prášku. Černé brambory. A jestli si v závodce myslí, že jsem padlá na hlavu a nepoznám, že brambory vařili s kurkumou, aby jim dodali "přirozenou" žlutou barvu... Prostě dost. Neuspěje u mě ani ten smutný argument, že naše závodní jídelna s vlastními kuchaři je o několik úrovní nad závodními jídelnami na jiných úřadech.
Zadruhé mi cesta do Frankfurtu připomněla, že je načase začít pomalu čistit mrazák. Stalo se tak ve chvíli, kdy jsem jedla dezert z mascarpone se švestkami. Doma jsem se ho rozhodla rekonstruovat, a protože jsem zároveň dělala k obědu palačinky, napadlo mě je švestkovým mascarpone (nastaveným obyčejným tvarohem, aby to nebylo až tak mastné) naplnit. Nebyl to vůbec špatný nápad.
200 g mascarpone
250 g tvarohu
3 lžíce cukru
skořice
švestkový kompot/ švestky povařené ve vodě s cukrem a kouskem celé skořice
Švestky pokrájejte na kousky a smíchejte s dalšími ingrediencemi. Krémem naplňte palačinky.
Palačinky dělám zásadně od oka - do hrnce naliji mléko, přidám vajíčko, od oka hladkou mouku a sůl a zamíchám. Těsto nechám chvilku odstát (zřídne). Pokud se mi zdá, že je příliš řídké, přidám mouku, pokud je moc husté, naředím ho. Je úplně jedno, jestli kvůli tomuto postupu "přiměřeně, přiměřeně" vznikne o pár palačinek víc - u nás se snědí tak jako tak. :-)
RECEPT K VYTIŠTĚNÍ
200 g mascarpone
250 g tvarohu
3 lžíce cukru
skořice
švestkový kompot/ švestky povařené ve vodě s cukrem a kouskem celé skořice
Švestky pokrájejte na kousky a smíchejte s dalšími ingrediencemi. Krémem naplňte palačinky.
Palačinky dělám zásadně od oka - do hrnce naliji mléko, přidám vajíčko, od oka hladkou mouku a sůl a zamíchám. Těsto nechám chvilku odstát (zřídne). Pokud se mi zdá, že je příliš řídké, přidám mouku, pokud je moc husté, naředím ho. Je úplně jedno, jestli kvůli tomuto postupu "přiměřeně, přiměřeně" vznikne o pár palačinek víc - u nás se snědí tak jako tak. :-)
RECEPT K VYTIŠTĚNÍ
to vypadá božsky<3
OdpovědětVymazatDělám palačinky stejně od oka a navíc máme úplně stejný nůž (můj oblíbený :)) A tvaroh je jedna z mých vůbec nejoblíbenějších náplní do palačinek, tak s mascarpone taky někdy zkusím.
OdpovědětVymazat