Kterak mě nouze naučila vinné šodó dělati.
Tak jsem se jednou v neděli rozhodla, že udělám buchtičky se šodó, zadělala jsem těsto, a zatímco se buchtičky pekly v troubě, chtěla jsem udělat šodó. Takové to z vanilkového pudinku, školní jídelna jak vyšitá, ale co, je to chuť dětství. Jenže ouha. Z dózy s vanikovými pudinky na mě zírala prázdnota. Chvíli jsem měla to samé v hlavě, než mě napadlo uchylit se k Lujze Ondráčkové pro radu. Její kuchařka skrývala recept na šodó, jenže z červeného vína, kterého se mi v té chvíli nedostávalo stejně jako vanilkového pudinku. Zagooglila jsem a našla recept u Cuketky, který vyžadoval víno bílé, které na mě shodou okolností zíralo v ledničce z poloprázdné lahve. To by šlo.
Výsledek mě naprosto okouzlil, test mým superkonzervativním otcem prošel a Kocourek mě vyzval, že tohle musím dělat častěji. Tak jo.
A konečně jsem také poprvé v životě využila omáčník.
Tato fotografie klame: vinné šodó je opravdu velice husté, a abych docílila ukápnutí kvůli akčnější fotce, držela jsem lžíci tak dlouho, až mi skoro zdřevěněla ruka, načež jsem se uchýlila ke lsti, abych přinutila šodó ukápnout - mohutně jsem třepala rukou, až se šodó uráčilo spadnout.
Následující recept naleznete u Cuketky pod odkazem uvedeným výše.
125 ml bílého vína
30 g cukru
šťáva z citronu
vajíčko a žloutek
Vinné šodó se připravuje ve vodní lázni - budete potřebovat kastrůlek a mísu/misku, která do kastrůlku pasuje. Do kastrůlku nalejte tolik vody, aby se dno misky nedotýkalo hladiny.
Do misky nalijte víno a rozpusťte v něm cukr. Přidejte vejce a citronovou šťávu a šlehejte do zhoustnutí.
Přidala jsem oproti receptu trochu více cukru, protože víno bylo spíše sušší a šodó mi připadalo příliš kyselé - doporučuji při šlehání ochutnat a případně upravit množství cukru.
Dělala jsem přibližně z 300 ml vína - byly z toho čtyři opravdu velkorysé porce (osobně mám raději více šodó - zkrátka ne buchtičky se šodó, ale šodó s buchtičkami...)
Velmi pekne fotografie, aj cely blog. Som velmi rada, ze som ta objavila.
OdpovědětVymazatDíky, Michaelo!
OdpovědětVymazatno jo vypadá to krásně! a jaký je váš osvědčený recepis na buchtičky? začala jsem se u vás před nedávnem inspirovat díky za sdílení!
OdpovědětVymazatBuchtičky dělám podle receptu z Kuchařky naší vesnice (naprostá klasika, člověk ani víc kuchařek nepotřebuje): http://dulique.blogspot.com/2010/02/sweettoothday-dukatove-buchticky.html
OdpovědětVymazatnaaaadhera!!!
OdpovědětVymazat