Stará dáma Herta. Ne, řeč není o fotbalovém klubu Hertha Berlín, ale o Hertě Heuwerové, dámě, která 4. září 1949 ve svém berlínském stánku s občerstvením vymyslela currywurst - klobásu s omáčkou z rajčat, kari, worčestru a dalších přísad.
Dneska currywurst již neodmyslitelně patří k Berlínu, a kdo si ho při své návštěvě města nedá, jako by tam snad ani nebyl.
Currywurst se dá pochopitelně koupit i v jiných německých městech - já si ho například dala ve Frankfurtu na vánočních trzích. Jen mě tošku překvapilo, že jsem ho nedostala naservírovaný na tradičním papírovém tácku s vyšším okrajem, ale na (zálohované) skleněné misce s lisovaným vzorem. Dovedete si představit, že by něco podobného fungovalo třeba v Praze na Staromáku...?
Omáčka na currywurst:
240 g rajčatového protlaku
1 menší cibule
1 stroužek česneku
1 lžíce worčestru
1 lžíce medu
1 lžíce hořčice
1 lžíce kari
1 lžíce papriky
olej
sůl
(kari na posypání)
Na oleji zpěňte cibuli, přidejte ostatní ingredience a povařte.
Grilovanou klobásu nakrájejte na zhruba dvoucentrimetrová kolečka, přelejte omáčkou a posypte kari.
Netusil jsem, ze currywurst ma nejakeho oficialniho vynalezce :)
OdpovědětVymazatAle co si budeme povidat, s jidlem to nema mnoho spolecneho. Neco jako pizza s jitrnici.
Na vyhlášených vánočních trzích, jen co jsem o uplynulých zaslechla, už opravdu dbají na kulturu, třeba svařené víno ve Vídni podávají v porcelánovém hrnku s motivem, ale na zálohu - tuším že 2 Eur. Stejný princip letos vyzkoušeli v Olomouci, hrnky jim snad stejně došly během týdne, protože i přes vratnou zálohu si je lidé ponechají jako suvenýr.
OdpovědětVymazatCurrywurst můžem, kdysi jsem jej dělávala, jen jsem opět zapoměla. Díky za připomenutí. Teď jen sehnat dobré párky.
No právě, kvalitní párky to chce. Já jsem si u nás v Albertu nemohla moc vybírat, koupila jsem liberecké párky a byly opravdu hnusnééé.
OdpovědětVymazattoto vyzera uuuzasne! presne ta kombinacia chuti co su vzdy super! diik za recept
OdpovědětVymazat