Saltytoothday - červená řepa

Když jsme s Kocourkem odjížděli po Slováckém roce z Kyjova, byli jsme jako skuteční Pražáci vracející se z venkova (jakkoli to dělení Praha - venkov bytostně nesnáším). V kufru jsem si totiž vezla tři červené řepy, čtyři cukety a jednu dýni. A jelikož Kocourek teď v rámci jakési alergické diety zeleninu a ovoce nesmí, vezla jsem to všechno pro jistotu ještě z Prahy do Poděbrad, abych to tam v osamění zkonzumovala.
Pro insipraci jsem si zašla opět k Yotamovi Ottolenghimu, i když se značnými úpravami, protože jsem nesehnala všechny jeho ingredience nebo jsem jednoduše použila to, co bylo doma po ruce. Ale i tak byly následující dva recepty z červené řepy fajn.






Salát s červenou řepou a avokádem
4 červené řepy (celkem přibližně 350 g)
1malá červená cibule nakrájená na tenké plátky
3 lžíce octa
4 lžíce olivového oleje
½ lžičky cukru
1-3 lžičky tabaska
1 lžička soli
mletý černý pepř
2 střední avokáda nakrájená na plátky
10 g listů koriandru
10g listů máty
rukola
čerstvý zelený hrášek

Oloupejte červenou řepu a uvařte do měkka. Nakrájejte na plátky.

Přidejte cibuli, ocet, olej, cukr, tabasco, sůl a pepř a promíchete spolu s řepou. Nechte pár minut odstát a poté případně dochuťte.

Na talíř rozlože směs s červenou řepou a navrch posypte plátky avokáda, koriandrem, mátou a hráškem. Pokapte lehce olejem a podávejte.

RECEPT K VYTIŠTĚNÍ


Placičky z červené řepy a červené čočky
250g vařené a nastrouhané červené řepy
100g vařené červené čočky
2 lžíce nasekaných listů máty
2 lžíce nasekané petrželky
1 lžíce sekaného kopru
2 nasekané jarní cibulky
½ lžička mletého římského kmínu
1 vejce
½ lžičky soli a černého pepře
rostlinný olej na smažení


Jogurtová omáčka
kurkuma
250 g řeckého jogurtu
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce citronové šťávy
sůl



Nejprve připravte omáčku. Smíchejte jogurt, olej, citron a sůl a vmíchejte kurkumu.

Z červené řepy vymačkejte přebytečnou tekutinu a vložte do mísy. Přidejte ostatní ingredience a dobře promíchejte.

Do pánve vlijte asi na centimetr oleje a zahřejte na teplotu na smažení.
V dlani vytvarujte placičky (vyválejte kuličkum kterou pak splácnete) a osmažte je na oleji do zlatova.
Podávejte přelité omáčkou a posypané koprem nebo petrželkou.

RECEPT K VYTIŠTĚNÍ
5 komentářů
  1. úžasné recepty, musím zkusit! :-) Nela

    OdpovědětVymazat
  2. Fajn recepty, uznávám a určitě zkusím, jen malá technická - červená řepa by se měla vařit i se slupkou a pak teprve oloupat a nakrájet, z oloupané se do vody vyvaří příliš dobrého a zdravého. Eva

    OdpovědětVymazat
  3. Jo jo, já tu řepu oloupala, protože do salátu se měla dát blanšírovaná, ale pak mě napadlo zpracovat i druhou řepu na ty placičky a nechtělo se mi je vařit odděleně... Loupání byl důsledek mé lenosti. :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Blog mám přečtený na jeden zátah, no, pár hodin mi to dalo! Získala sis mě hlavně kvůli Londýnu. Miluju Londýn a street art , trhy, vážně moc zajímavý. Děkuju:)

    OdpovědětVymazat
  5. Maje doma červenou řepu a červenou čočku, hledala jsem na netu recepis, zda to jde spojit. A vykoukl na mě tenhle úžasný recept :) Trochu jsem se inspirovala, vyměnila kopr za koriandr, přidala kari pastu .. a výsledek je parádní :)
    Ladi

    OdpovědětVymazat