100 g másla
600 g Lučiny (v originále sýr Philadelphia; když není zbytí, jde teoreticky použít i tučný tvaroh...)
3 vejce
2 lžičky limetkové šťávy
200 g cukru
1 vanilkový cukr
Poznámka na úvod: Nejen guláš a svíčková, ale i cheesecake je nejlepší druhý či třetí den. Při pečení musíte být proto dostatečně zorganizovaní a naplánovat si tuto velkou akci alespoň den předtím, než chcete dort podávat...
Troubu předehřejte na 180° C. Dejte vařit vodu (v níž budete později dort péct).
Vyzkoušejte, jestli je vaše dortová forma vodotěsná. Pokud používáte běžnou formu na pružinu, je vysoce pravděpodobné, že se do ní voda dostane a rozmáčí korpus ze sušenek, proto formu zvenčí utěsněte dvěma kusy alobalu přeloženými do kříže.
Umelte/rozdrťte sušenky a smíchejte s rozpuštěným máslem. Nasypte do dortové formy a upěchujte.
Do Lučiny zašlehejte po jednom vejce, přidejte cukr, vanilkový cukr a limetkovou šťávu. Nalijte na sušenkový základ. Formou mírně zatřeste, abyste dostali z tvarohového krému vzduch.
Vytvořte vodní lázeň: formu s cheesecakem vložte do větší nádoby a zalijte ji asi do poloviny horkou vodou. Pečte přibližne 45 minut - tvarohová hmota bude pevná, leč stále lehce rosolovitá. Dort nechte ještě hodinu ve vypnuté troubě. Poté vyndejte z vodní lázně a nechte zcela vychladnout. Ideální je dát dort přes noc do lednice, aby zcela ztuhnul.
(Upéct cheesecake v dortové formě je sice hezká věc, jak ale jednotlivé porce transportovat mezi Poděbradami a Prahou, aniž by se rozpatlaly? Nechala jsem se inspirovat Tartelette a dort upekla ve skleničkách od dětské výživy a marmelády. Zní to asi dost divoce, ale když se dort peče ve vodní lázni, není se třeba bát toho, že sklenice popraskají.
Navrch jsme dala višně (objevené v mrazáku), které jsem polozmrzlé povařila s cukrem, následně vsypala želatinu, nalila do sklenic a nechala ztuhnout.
A ta růžová třešnička na dortu jsou rozdrobené macarons. Líbilo se mi, že ladí s tou pruhovanou látkou. :-) )
Proč mám dojem, že Lučina musí mít za leden rekordní tržby? A rozmáčení korpusu je nepříjemné, ale nakonec to nevadí, protože ta náplň, ta náplň... Ale příště obalím tu formu pečlivěji. Ať už je příště, sladké vzpomínky =)
OdpovědětVymazatJá ty tržby zas tak nevytrhnu, většinou Lučinu nastavuju tvarohem... :-)
OdpovědětVymazat