Ve znamení masopustu.
500 g mouky
40 g cukru
50 g másla
3-4 žloutky
2 lžíce rumu
30 g droždí
1/4 l mléka
citrónová kůra
sůl
marmeláda
tuk na smažení (přibližně půl litru)
500 g mouky
40 g cukru
50 g másla
3-4 žloutky
2 lžíce rumu
30 g droždí
1/4 l mléka
citrónová kůra
sůl
marmeláda
tuk na smažení (přibližně půl litru)
Z mléka, droždí a trochy cukru a mouky udělejte kvásek.
Máslo utřete s cukrem a se žloutky. Přidejte mouku, rum, kvásek, sůl, citrónovou kůru. Vypracujte těsto a nechte v teple kynout.
Po vykynutí rozválejte na placku asi centimetr silnou. Vykrájejte kolečka. Do poloviny z nich dejte marmeládu, přiklopte nenaplněnými kolečky, okraje dobře přitiskněte a vykrajovátkem vykrojte koblihy. Nechte dál kynout asi čtvrt hodiny.
Do kastrolu nalejte olej asi 3 cm do výšky - koblihy musí v oleji plavat. (Proto je lepší zvolit kastrol menšího průměru.) Rozehřejte tuk - když do něj vhodíte malý kousek těsta, musí se začít smažit. Koblihy by se při smažení neměly dotýkat. Smažte přikryté pokličkou přibližně 2 minuty po jedné straně, koblihy otočte a odkryté dosmažte. Správně vykynuté a osmažené koblihy by měly mít po obvodu světlý proužek.
0 komentářů