Shortbread:
180 g polohrubé mouky
110 g cukru
125 g másla
sůl
Smíchejte mouku, cukr a sůl, přidejte máslo nakrájené na kostky a rychle vypracujte těsto. Je dobré použít máslo rovnou z lednice. Těsto rozválejte, vykrájejte tvary a rozložte na plech. Každý kousek několikrát propíchejte vidličkou. Před pečením můžete dát ještě na dvacet minut do lednice (vejde-li se vám tam plech...). Pečte přibližně 20 minut na 150° C (do světlehnědé barvy).
(Lze použít hnědý cukr a čtvrtinu moouky nahradit moukou kukuřičnou.
Pokud máte rádi shortbread podlouhlého tvaru, pečte jej jako plát s naznačenými obdélníky a nakrájejte až po vytažení z trouby.)
Karamelový shortbread:
shortbread viz výše
Karamel
200 g cukru
25 g másla
120 ml smetany
(špetka soli)
100 g čokolády
40 g másla
Vypracujte těsto a vyložte jím formu. Povrch propíchejte vidličkou. Před pečením dejte na 20 minut do lednice. Pečte na 150° C přibližně 30 minut. Nechte vychladnout.
V kastrolu nechte za stálého míchání zkaramelizovat cukr. Odstavte z plamene a vmíchejte smetanu a máslo. Pokud máte rádi slaný karamel, přidejte trochu soli. Míchejte do zhoustnutí, poté nalijte na shortbread a dejte vychladit do lednice.
Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu a máslo, nalijte do formy a opět dejte vychladit.
Poté karamelový shortbread nakrájejte na kostky. Doporučuji dát ještě poté vychladit do lednice, protože čerstvě nakrájený karamel má tendenci se rozlívat...
(Poznatek: karamelová chuť je u tohoto shortbreadu opravdu dominantní, nejspíš by stačilo udělat karamelovou vrstvu jen z poloviční dávky.
Tip: pokud se nechcete patlat s karamelem, je možné použít kondenzované mléko. Buď použijte trik s vařením - uzavřené! - plechovky ZCELA ponořené do vody, čímž obsah tak po hodině a půl zkaramelizuje, nebo obsah vlijte do kastrolu a vařte s kouskem másla za stálého míchání, až se vytvoří karamel.)
Dezert je na chuť výborný, ale ta je dost tuhý. Měla jsem v lednici skoro týden a nepovolilo to. Mě to nevadilo, ale návštěva to nemohla ukousnout:-)
OdpovědětVymazatTen spodek je opravdu hodně tuhý... :/
OdpovědětVymazat