Toto téma bylo asi původně zamýšleno vysoce ušlechtile - fotka, která ukazuje něčí původ či dědictví ve smyslu dědictví národa. Já jsem to pojalo mnohem přízemněji. Už před časem jsem se zmínila o receptáři, který nedlouho před svou smrtí sepsala moje máma. Svým způsobem to je takové moje dědictví, rodinné stříbro. Recepy sebrané generacemi přede mnou, případně recepty od máminých kolegyň a žáků. (Dneska se to už asi nenosí, ale před takovými pětadvaceti lety bylo celkem běžné, že maminky posílaly po dětech ochutnat pár kousků koláče, který pekly o víkendu. Máma si pak vyžádala recept a vedle názvu receptu si připsala jméno žáka, od něhož ho získala. Ta jména přežila v receptáři dodnes.) Když jsem se stěhovala, nevzala jsem si s sebou Kuchařku naší vesnice, kterou osobně považuji za naprostý základ, takovou bibli vaření, ale právě mámin rukou psaný receptář...
O mně
-
Anna Bednaříková - Pletu, šiju, vařím, peču, fotím.
Archiv
-
▼
2010
(157)
-
▼
února
(13)
- Japonský den
- Sweettoothday - shortbread
- 42 - Džíny
- Sweettoothday - v hlavní roli lemon curd
- Sweettoothday - mřížkový koláč
- 8 - Něco, co představuje vaše dědictví
- Sweetttothday - koblihy
- Saltytoothday - shepherd's (cottage) pie
- Alexander McQueen (1969-2010)
- 17 - Čtyřlístek
- Sweettoothday - dukátové buchtičky
- Sweettoothday - čokoládová pěna
- 9 - Útržek vstupenky do kina
-
▼
února
(13)
Rádi jste si přečetli
-
V rámci udržování fyzické kondice vystupuji z metra už o dvě stanice dříve a ony zhruba dva kilometry chodím pěšky. To udržování kondice má ...
-
INFO NA ÚVOD: Ve čtvrtek jsem se na svém blogu na iDnes pokusila rozjet nominace do ankety o nejoblíbenější moučník čtenářů blogu. Moc se ne...
-
Jedna věc se musí obchodnímu domu IKEA nechat: není lepší propagace švédské kuchyně! Jen řekněte, kdo z vás nezná masové kuličky? Kdo z vás ...
-
Na Vánoce jsem pekla pepparkakor, zůstala mi po něm v lednici takřka plná láhev zlatého sirupu. Na štědrovečerního kapra mi zůstala památ...
-
Pasteis de nata (jednotné číslo je pastel de nata) jsou košíčky z listového těsta plněné žloutkovým krémem ne nepodobným pudinku. Pocházejí ...
-
Při pohledu na dnešní příspěvek si říkám, že jsem si měla dát jako novoroční předsevzetí, že budu dokumentovat vše, co jsem upletla a uši...
-
Autoři textů často používají takovou fintu na čtenáře: použijí nějaký přitažlivý nadpis, který ale - jak se později ukáže - je vlastně zcela...
-
Banální rady pro úplné začátečníky, kteří si chtějí na blog fotit jídlo (především moučníky), ale nevědí, jak na to – pokročilí nechť promin...
-
Není to tak dávno, co jsem SI upletla deku, aby mi nebyla zima, když do noci pletu a dívám se při tom na detektivní seriály. Dopadlo to t...
-
Během Open House Praha se mi má souputnice Magda zmínila, že se v létě chystá do Londýna na výstavu Alexandra McQueena. Netušila, jakého bro...
Překvapilo mě, když babička v létě vytáhla knížku, ve které měla rukou přepsané recepty. To už se dnes podle mě moc nedělá. Neustále přibývají nové a zkouší se, takže si nedovedu představit, jak by se to řadilo. A ten obal také vypadá... slova došla.
OdpovědětVymazat