Moje babička z tátovy strany uměla skvěle péct. Její repertoár možná nezahrnoval macarons a cheesecake a další speciality, které tady hrdě vystrkuju v rámci Sweettoothday. Neřešila, jestli s tím či oním šlehačem či robotem bude zdatnější pekařka. Neměla doma dokonce ani cukrářský sáček. Měla ruce, metličku, mísu a miniplech (aby se vešel do minitrouby u minikamen). S tímto jednoduchým vybavením dokázala upéct věci, jejichž chuť si ponesu celý život. Třeba mřížkový koláč.
Když babička před takřka patnácti lety zemřela (v téměř 94 letech...!), poprosila jsem tetu o recept právě na tento koláč. Chtěla jsem mít na babičku památku, prostě rodinný recept, který se ponese dál a dál. Koláč jsem tenkrát upekla, a když poodhlédnu od lehkého estetického deficitu svého výtvoru, musela jsem konstatovat, že nechutná jako ten od babičky.
Po letech jsem se na to ptala tety. Vrtalo mi hlavou, jak je možné, že když ho upeče ona, ta chuť tam je. Je to snad tím, že ona peče na "babiččině" plechu v těch samých kamnech na uhlí a dřevo? Teta se jen zasmála. I dozvěděla jsem se tajemství šéfcukráře. Babička i teta do koláče použily marmeládu, vlastnoručně uvařenou z vlastnoručně natrhaných rynglí (mirabelek?), které rostou u chalupy na zahradě. Mají specifickou chuť, která se jiným ovocem nahradit nedá.
Teď jsem se tedy odhodlala upéct mřížkový koláč znovu. Marmeládu jsem koupila. Mirabelkovou. I když vím, že bez té „pravé“ marmelády z rynglí to nikdy babiččin mřížkový koláč nebude...
500 g hladké mouky
250 g cukru
3 vejce
1 prášek do pečiva
120 g másla
skořice
hřebíček
marmeláda
Poznámka: Toto je původní recept, jak jsem ho dostala. Nevím, jestli lidé dřív mnohem víc sladili nebo jestli to jen cifra bajlamvočko, protože babička rozhodně nikdy nic neodvažovala a všeho dávala od oka a podle zkušenosti - každopádně je podle mého názoru v receptu příliš mnoho cukru. Já osobně bych snížila dávkování alespoň o třetinu.
Smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva, koření a vejce. Přidejte máslo nakrájené na kostičky a rychle vypracujte těsto. Zabalte ho do fólie a dejte na hodinu do lednice.
Dvěma třetinami těsta vyložte plech nebo formu a potřete marmeládou. Ze zbývající třetiny těsta vyválejte proužky (spíše užší, při pečení nabydou) a poskládejte je do mřížky navrch koláče.
Pečte na 190°C přibližně 30 minut. Pokud použijete jako já formy na tartaletky, dobu pečení zkraťte asi na 20 minut.
Z uvedeného množství připravíte 13 tartaletek o průměru 12 cm.
RECEPT K VYTIŠTĚNÍ
500 g hladké mouky
250 g cukru
3 vejce
1 prášek do pečiva
120 g másla
skořice
hřebíček
marmeláda
Poznámka: Toto je původní recept, jak jsem ho dostala. Nevím, jestli lidé dřív mnohem víc sladili nebo jestli to jen cifra bajlamvočko, protože babička rozhodně nikdy nic neodvažovala a všeho dávala od oka a podle zkušenosti - každopádně je podle mého názoru v receptu příliš mnoho cukru. Já osobně bych snížila dávkování alespoň o třetinu.
Smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva, koření a vejce. Přidejte máslo nakrájené na kostičky a rychle vypracujte těsto. Zabalte ho do fólie a dejte na hodinu do lednice.
Dvěma třetinami těsta vyložte plech nebo formu a potřete marmeládou. Ze zbývající třetiny těsta vyválejte proužky (spíše užší, při pečení nabydou) a poskládejte je do mřížky navrch koláče.
Pečte na 190°C přibližně 30 minut. Pokud použijete jako já formy na tartaletky, dobu pečení zkraťte asi na 20 minut.
Z uvedeného množství připravíte 13 tartaletek o průměru 12 cm.
RECEPT K VYTIŠTĚNÍ
Dvě věci. Líbilo se mi uvedení množství, které vznikne (a formy =). A taky mě dlouho zaráželo, že se dělá mřížkový koláč s marmeládou. Po pěti minutách jsem si uvědomila, že stačí nahradit oranžovou červenou a ten nesoulad pomine.
OdpovědětVymazat