Velikonoční půst se pomalu blíží ke konci. Zbývá již jen týden - pašijový týden, se kterým se pojí několik důležitých gastronomických tradic. Na Škaredou středu má jídlo vypadat na talíři ošklivě, na Zelený čtvrtek je třeba sníst něco zeleného a také posnídat jidáše, na Velký pátek připadá nejpřísnější půst celého období, kdy by se mělo konzumovat nanejvýš jedno bezmasé jídlo, na Bílou sobotu se pečou mazance a velikonoční neděle - Hod boží - je ve znamení slavnostního jídla, vajec a beránka.
Já se rozhodla vyzkoušet špenátovou polévku, čímž jsem splnila požadavky na jídlo na Zelený čtvrtek, ale vzhledem k provedení bych řekla, že by má špenátová polévka obstála se ctí i na Škaredou středu. :-D
2 balení listů špenátu
1 cibule
1 stroužek česneku
2 brambory (oloupané a nakrájené)
500 ml mléka
500 ml vody
olej
sůl
muškátový ořech
pepř
smetana na ozdobení
Na oleji zpěňte cibuli, přidejte česnek. Zalijte vodou. Vsypte brambory a vařte do změknutí.
Do polévky nalijte mléko a polovinu špenátu. Povařte a nechte mírně vychladnout.
Polévku rozmixujte společně se čerstvými listy špenátu (polévka tak bude mít svěžejší zelenou barvu).
Vraťte do hrnce a opět ohřejte.
Osolte a dochuťe pepřem a muškátovým ořechem.
Před podáváním ozdobte na talíři smetanou.
Na zdobení doporučuji hustou smetanu - pokud použijete řídkou smetanu na vaření jako já, vznikne vám na talíři nechutná směska (viz fota výše).
polévka co vypadá jako rybník u nás za domem
OdpovědětVymazat:-D Jo jo, však jsem taky napsala, že to je jídlo 2 in 1 - zelený a škaredý!
OdpovědětVymazatZelená není zas tak špatná barva a oč hůř polévka vypadá, o to líp chutná. My dáváme na konec do polévky svítek podle receptu naší babičky.
OdpovědětVymazatMimochodem pěkné fotky.