10 komentářů
  1. Zkusím prosadit škubánky na úkor šulánků, vypadají méně pracně. A opravdu mák+těsto+cukr+máslo je jízdenka do nebe.

    OdpovědětVymazat
  2. A co teprve tvarohové knedlíky se švestkami! Hlavně těsto lehce ochucené šťávou ze švestek, ale o to více obalené v máku a cukru a zalité máslem...!

    OdpovědětVymazat
  3. Když už se u nás mají zpracovat švestky jinak než na slivovici, tak jedině kule. Polité smetanou, máslem a posypané cukrem opět zabalené v bramborovém těstě. Když se smíchá kyselost trnek, sladkost polevy a chuť těsta. Už aby bylo léto.

    OdpovědětVymazat
  4. jojo, šubánky jsme nedávno dělali a znovu jsem si ověřila, že jím hlavně ten mák cukr máslo s troškou těsta, tzn. za mě by stačilo půl brambory, bez práce, fajn. škoda námahy na lepvé škubánky.
    ale švestkové knedlíky hlavně z bramborového těsta, mňam!!!

    OdpovědětVymazat
  5. tradičně se škubánky mastí sádlem a lžíce, kterou se škubánková hmota nabírá, se máčí v sádle, aby se jednotlivé škubánky hezky ze lžíce vyklopily. Zbylé škubánky lze opéct na pánvi.

    OdpovědětVymazat
  6. Uplně nahodou jsem narazila na tento blog a tento članek. Su sice z Moravy a škubanky jsou tu nezname jídlo, ale rodiče mojí mamky byli z čech - Babička z jihu a děda od Kolína, oba už nežijí a ted jste mi je připomněla: kucmouch a šustka (protože je to hotový až když to šustí). Znáte i další exotickou specialitu: přesbidlo?

    OdpovědětVymazat
  7. Jo, hoďpřesbidlo jsme doma dělali. To jsou krupky s brambory nebo tak něco, že jo?

    OdpovědětVymazat
  8. Teda to je vlastně nastavovaná kaše... Hoďpřesbidlu je podobný grenadýrmarš, který naprosto zbožňuju (jako ostatně cokoli z brambor...)!

    OdpovědětVymazat
  9. nene, u nás přesbidlo byly brambory s knedlíkem a cibulkou... nejlépe zbytky ;) na jaře k tomu okurkový salát, ach to bylo! Aspon babička z jižních čech tomu říkala přesbidlo děda od kolína to znal taky ale pod jiným nazvem... nastavovaná kaše, je br.kaše s kroupama, aspon jak to znám. Jééé to jsou všechno tak dobré věci (navíc za pár korun). Ovšem na východě naprosto neznámé ;o)

    OdpovědětVymazat
  10. Sladké škubánky nejsou můj šálek čaje, já k nim mám raději maso. Jinak nastavovaná kaše tu: http://mlsnakocka.blog.cz/0901/candat-a-nastavovana-kase a ostatní hvězdy kuchyně našich babiček jsou tam také, třeba bramborové placky... :-)
    P.

    OdpovědětVymazat