Saltytoothday - Hladká Ančka

Hladká Ančka je polévka, na kterou existuje nepočítaně receptů. V zásadě to vypadá, že co rodina, to recept. Na internetu dokonce narazíte na diskuse, v nichž se řeší, jestli do Hladké Ančky vůbec patří houby, brambory a vejce, nebo ne. Já tam všechny tyto ingredience dala (a bohužel jsem tam bezmyšlenkovitě nalila i vodu z namočených hub, tudíž polévka není světlá, jak by správně měla být...), ale pro pořádek uvádím na konci ještě jeden recept, který je co do přísad podstatně jednodušší.


oloupaná cibule
kmín
0,75 l vody
0,25 l podmáslí
3 lžíce hladké mouky
2 brambory
houby (asi jedna hrst sušených)
1 vejce
1 vařené vejce


Pokud použijete sušené houby, dejte je nejprve namočit.
Předem uvařte brambory.


Do hrnce nalijte vodu a přidejte kmín a celou cibuli. Povařte. Vývar sceďte (cibuli už dále nepoužijete). 
Do podmáslí zašlehejte hladkou mouku a vše nalijte za stálého míchání do vývaru. Povařte.
Přidejte houby (pokud chcete světlou polévku, předem namočené houby vymačkejte) a brambory. V polévce rozkvedlejte vejce. Osolte.
Jednotlivé porce ozdobte nakrájených vařeným vejcem.

RECEPT K VYTIŠTĚNÍ


Polévku můžete zjemnit smetanou.
Hladkou Ančku jsem opět vařila od oka, výše uvedené objemy berte spíše jako orientační.

Podle Krkonošské kuchařky Jiřího Marholda:
Dejte vařit vodu s kmínem, do podmáslí nebo kyselého mléka zašlehejte hladkou mouku a tu zavařte do vody. Trochu povařte, přisolte. Jezte s brambory na loupačku.
0 komentářů