Díky zkrácené pracovní době si mohu užívat malých každodenních radostí. Kupříkladu takové to "nakoupím cestou z práce". Hned u nádraží v Poděbradech je Coop - na podobné nákupy jako stvořený.
Za ty tři měsíce, do jezdím domů dříve, jsem tam zašla jen jednou. Připadala jsem si jako v Jiříkově vidění, retro, cesta časem, říkejte si tomu, jak chcete. Pořádný jogurt nebo tvaroh tam neseženete, ale můžete si vybrat asi z dvaceti druhů rybiček v oleji a fazolí s klobásou. Chaoticky jsem házela do košíku, co by se teoreticky dalo jíst, případně co by se mohlo někdy hodit.
Například takové kandované třešně. Když jsem před časem potřebovala kandované ovoce, lítala jsem od čerta k ďáblu a nic. A vida! V Coopu mají nejen kandovanou kůru citrusových plodů, ale i třešně. Příště půjdu už najisto.
Třešně jsem použila jako ozdobu dortu pro Šmudlu. Ne že by z něj chudák něco měl, celý jsme mu ho snědli, ale zní to dobře, co? Dort pro psa k narozeninám. (Ti lidi už nevědí, co roupama.)
Základ pro dort jsem našla u Davidal Lebovitze. Jeho citrónová buchta zněla jako skvělé řešení nejrůznějších stravovacích omezení u nás doma, která mi při výběru receptu dost svazovala ruce. Potřebovala jsem totiž něco nepříliš tučného, bez čokolády a kakaa a většiny druhů ovoce. Zkuste podle těchto požadavků něco upéct.
Jak se mi už tolikrát potvrdilo: vezměte i ten nejbanálnější recept na buchtu, těsto nalijte do dortové formy (raději menšího průměru, ať jde pěkně do výšky) - a kolik parády s tím naděláte! Zvlášť, když máte po ruce krabičku kandovaných třešní z Coopu. ;-)
210 g polohrubé mouky
půl prášku do pečiva
půl lžičky soli
300 g cukru
250 g bílého jogurtu
125 ml oleje
2 vejce
2 lžíce citronové šťávy
kůra ze dvou citronů
poleva:
210 g cukru moučky
3 lžíce citronové šťávy
Předehřejte troubu na 180° C.
Vyšlehejte cukr, jogurt, vejce, olej, citronovou šťávu a kůru do hladka. Vmíchejte mouku s práškem do pečiva a solí.
Nalijte do formy a pečte 40 minut. (U vyššího dortu prodlužte pečení tak na hodinu - je třeba vyzkoušet špejlí, jestli je už korpus propečený.) Po upečení vyjměte z trouby a 15 minut nechte chladnout. Poté vyndejte z formy a nechte zcela vychladnout.
Z cukru a šťávy vymíchejte hladkou polevu. Nalijte do středu dortu a stěrkou rozetřete do stran, až poleva začne stékat po stranách.
Dort o průměru 22 cm jsem dělala z 1,5 dávky. Protože nemám ráda přeslazené dezerty, nechala jsem cukru 300 g.
-----------------------------------------------------------------------
Sledujete mě už na Twitteru?
Krásný dortík! Děkuji za recept :)
OdpovědětVymazatJ.