Řekni, kde ty fotky jsou? Kde mohou být?
Tenhle recept jsem fotila už někdy před rokem. Fotky jsem měla i protříděné, vybrané favority na blog, jenže jsem se nějak nemohla dokopat k tomu, udělat z toho článek. Časem jsem je pochopitelně pustila z hlavy.
Vzpomněla jsem si až teď, když jsem se znovu chystala dělat králíka na černém pivu. Vyhrabat ty fotky nebude samozřejmě žádný problém, vše jsem si přeci zkopírovala na externí disk. Jak se ukázalo, přesunuto bylo skutečně vše - jen bez této složky. Starý notebook se mi už vzkřísit nepodařilo, a tak mohu fotky králíka na pivu prohlásit za definitivně ztracené.
Fotky vem čert, ale rozhodně bych nechtěla ztratit tenhle recept!
Po dětství a dospívání stráveném s četnými nedělními obědy v podobě pečeného králíka s bůčkem, knedlíky a zelím či špenátem jsem pojala k tomuto zvířeti naprostý odpor (a ano, i u nás to při obědě vypadalo jako v oné známé scéně z filmu Slunce, seno, jahody). Dneska si tuto averzi vysvětluji především přítomností česneku v této úpravě králíka. Trvalo ještě mnoho let, než jsem zjistila, že mé tělo česnek nesnáší a nebohý králík za nic nemůže. A dalších několik let trvalo, než jsem otevřela Krkonošskou kuchařku a našla v ní recept na králíka v černém pivu. Svatý grál!
Po dětství a dospívání stráveném s četnými nedělními obědy v podobě pečeného králíka s bůčkem, knedlíky a zelím či špenátem jsem pojala k tomuto zvířeti naprostý odpor (a ano, i u nás to při obědě vypadalo jako v oné známé scéně z filmu Slunce, seno, jahody). Dneska si tuto averzi vysvětluji především přítomností česneku v této úpravě králíka. Trvalo ještě mnoho let, než jsem zjistila, že mé tělo česnek nesnáší a nebohý králík za nic nemůže. A dalších několik let trvalo, než jsem otevřela Krkonošskou kuchařku a našla v ní recept na králíka v černém pivu. Svatý grál!
Pokud tedy máte častý přísun králíků, vyzkoušeli jste všechny možné úpravy a už nevíte, jakou novotu v kuchyni zavést, doporučuji tento recept. Nebo si zkuste rovnou sehnat někde v antikvariátu tuto kuchařku, má totiž jednu celou kapitolu s králičími recepty. (Mimochodem, Krkonošská kuchařka je také celkem půvabné čtení, úvod k jednotlivým kapitolám je psaný v krkonošském nářečí a sem tam se i v receptech mihne nějaké to regionální výrazivo. Víte například, pro kterou z níže uvedených ingrediencí se v původním receptu používá slovo "vopich"?)
1 menší králík
150 g špeku
2 cibule na kolečka
půl litru černého piva
lžíce hořčice
lžíce octa
2 kostky cukru
lžíce hladké mouky
kousek másla
bobkový list
tymián
libeček
pepř
sůl
Osmažte špek nakrájený na plátky a cibuli, přidejte porce králíka a opečte je po všech stranách.
Vyjměte maso, do šťávy přidejte koření, nasekaný libeček, hořčici, ocet, cukr, osolte, zaprašte moukou a osmahněte dohněda.
Zalijte pivem, vložte maso a vařte doměkka.
Podávejte s bramborovým knedlíkem.
Jak bystré oko postřehne, práci si ulehčuji a králíka s výše uvedenými ingrediencemi zkrátka peču (dusím?) v troubě.
------------------------------------------------------------
Sledujete mě už na Twitteru?
Mňam! Já patřím k těm málo lidem, co králíka milují nehledě na to, kolik jsme jich snědli v normalizačním dětství :)
OdpovědětVymazat