Sweettoothday - penová torta

Vy, kdož jste ještě nikdy v životě neslyšeli o penové tortě, můžete jen vzdychat, stydět se, rvát si vlasy a litovat. Jak jsem tak vypozorovala, na Slovensku v oblasti kolem Levic to je všeobecně známá sladkost, která se připravuje na ty nejslavnostnější chvíle, a neexistuje snad oslava významnějších narozenin, která by se bez ní obešla. Dokonce i já, zavilý odpůrce dortů typu piškot-krém-marcipánové růže, jsem penové tortě propadla, a protože se tady nikde nedá koupit, musela jsem se ji naučit dělat.

Dort je to v podstatě jednoduchý: místo korpusu pusinky v několika vrstvách, mezi tím čokoládový krém. Dort vypadá díky pusinkám načančaně, mívá kýčovité tvary srdce a podkov a bývá.... obrovský. Jak uvidíte níže, základní recept je z deseti vajec, ale řekla bych, že na oslavách se objevuje dort možná z celého plata.

Neznalci mohou dort při svém prvním setkání s ním podcenit. Penová torta se totiž nedá nijak moc precizně nakrájet, drobí se - takže když dostanete talířek s horou bílých drobků nalepených na  krému, nedůvěřivé pohledy jsou na místě. Navíc je při konzumaci dost těžké dodržet pravidla slušného stolování. Člověk mívá čokoládu až za ušima, je celý ulepený a přeslazený. Ale pozor! Penová torta je záludná. I když si říkáte, že je sladká jak cumel a jedna porce stačí, stejně se za chvíli přistihnete, že se rvete o poslední zbytek pusinkové drti.

A ještě jedna věc: pokud máte náhodou v příbuzenstvu osobu, která si kvůli bezlepkové dietě musela nechat sladkosti o rodinných oslavách ujít, je tento dort naprostá výhra, protože neobsahuje ani gram mouky. Kdepak, z tohoto dortu budou pěkně přibírat všichni!


10 bílků
700 g krupicového cukru

10 žloutků
300 g moučkového cukru
150 g čokolády na vaření
1/2 dcl kávy
1 balíček kakaa
500 g másla


Bílky vyšlehejte s cukrem nad párou. Na dva kusy pečicího papíru si předkreslete tvar dortu a rozetřete podle něj dvě třetiny pusinkové hmoty (zhruba do výšky 1,5 cm) - okraje udělejte ozdobné. Ze zbylé třetiny hmoty udělejte klasické pusinky. Sušte hodinu na 100°C.

Žloutky vyšlehejte ve vodní lázni s cukrem do tuha, přidejte rozpuštěnou čokoládu, kávu a kaako, zamíchejte a nechte vychladit. Poté vyšlehejte s máslem.

Pláty spojte krémem a vrchní patro složte z pusinek.

Poznámky:
Na pusinky existuje řada receptů, doporučuji použít ten, který máte vyzkoušený a osvědčený. Já jsem například tentokrát jen vyšlehala bílky a cukr a pusinky se také povedly.

Dort si zjednodušuji, protože nedělám pláty (riziko popraskání), ale jen pusinky, ze kterých pak skládám jednotlivé vrstvy.

Recept uvádí čokoládu na vaření, pokud ale použijete cokoli kvalitnějšího, nic tím nezkazíte. :-)

Máslo se často nahrazuje margarínem, což nedoporučuji, protože to je na chuti  opravdu dost znát. 

Pokud máte stejně jako já blok použít žloutky do krému, udělejte místo něj čokoládovou ganache: ohřejte dva kelímky smetany a rozpusťte v ní 200 g kvalitní čokolády. Nechte vychladnout a následně vyšlehejte. Dort pak bude i méně sladký.

RECEPT K VYTIŠTĚNÍ
6 komentářů
  1. Milá Aničko,pusinkový dort vypadá nádherně:o)moc se ti povedl,děkuji za recept:o)někdy možna vyzkouším.Přeji krásný večer.Karin

    OdpovědětVymazat
  2. Poznám ho. Je naozaj božský! Skúste dať namiesto kávy Amaretto!

    OdpovědětVymazat
  3. Trošku mi to základem připomnělo Pavlovu.

    OdpovědětVymazat
  4. Ty bláho, tak to musím vyzkoušet. Pusinky zbožňuju, čokoládu taky, takže není co řešit :-) jen si říkám, kam já pak narvu ty zbývající žloutky :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Madla: Buď udělat ten krém podle původního receptu, kam žloutky patří, nebo udělat jako vedlejší produkt rakvičky, buchty, atd. :-)

    OdpovědětVymazat