Hladká Ančka je polévka, na kterou existuje nepočítaně receptů. V zásadě to vypadá, že co rodina, to recept. Na internetu dokonce narazíte na diskuse, v nichž se řeší, jestli do Hladké Ančky vůbec patří houby, brambory a vejce, nebo ne. Já tam všechny tyto ingredience dala (a bohužel jsem tam bezmyšlenkovitě nalila i vodu z namočených hub, tudíž polévka není světlá, jak by správně měla být...), ale pro pořádek uvádím na konci ještě jeden recept, který je co do přísad podstatně jednodušší.
oloupaná cibulekmín
0,75 l vody
0,25 l podmáslí
3 lžíce hladké mouky
2 brambory
houby (asi jedna hrst sušených)
1 vejce
1 vařené vejce
Pokud použijete sušené houby, dejte je nejprve namočit.
Předem uvařte brambory.
Do hrnce nalijte vodu a přidejte kmín a celou cibuli. Povařte. Vývar sceďte (cibuli už dále nepoužijete).
Do podmáslí zašlehejte hladkou mouku a vše nalijte za stálého míchání do vývaru. Povařte.
Přidejte houby (pokud chcete světlou polévku, předem namočené houby vymačkejte) a brambory. V polévce rozkvedlejte vejce. Osolte.
Jednotlivé porce ozdobte nakrájených vařeným vejcem.
RECEPT K VYTIŠTĚNÍ
Polévku můžete zjemnit smetanou.
Hladkou Ančku jsem opět vařila od oka, výše uvedené objemy berte spíše jako orientační.
Podle Krkonošské kuchařky Jiřího Marholda:
Dejte vařit vodu s kmínem, do podmáslí nebo kyselého mléka zašlehejte hladkou mouku a tu zavařte do vody. Trochu povařte, přisolte. Jezte s brambory na loupačku.
0 komentářů