Jestli jste si mysleli, že se budu po minulém příspěvku vznášet na obláčku éterična a ezoterična, vrátím se dnes zpátky na zem. Upečeme si bůček.
Vzhledem k panujícím teplotám si asi poklepete na čelo. Teď bůček??? No jo, holt jsem poněkud ve skluzu - tenhle recept jsme měli na Velikonoce. Obdivuju všechny, kdo dokáží dávat věci na blog takřka v reálném čase. Já když se pochlapím, tak alespoň ten samý víkend stáhnu fotky do počítače, dalších několik týdnů se nutím do editace, a když dojde na samotný příspěvek, musím hodně vzpomínat, co za recept to bylo.
Ale teď zpátky k bůčku.
Vzhledem k panujícím teplotám si asi poklepete na čelo. Teď bůček??? No jo, holt jsem poněkud ve skluzu - tenhle recept jsme měli na Velikonoce. Obdivuju všechny, kdo dokáží dávat věci na blog takřka v reálném čase. Já když se pochlapím, tak alespoň ten samý víkend stáhnu fotky do počítače, dalších několik týdnů se nutím do editace, a když dojde na samotný příspěvek, musím hodně vzpomínat, co za recept to bylo.
Ale teď zpátky k bůčku.
Léta letoucí jsem měla bůček na černé listině. Pečený králík s bůčkem (to aby ten králík nebyl tak suchý) patřil za mého dětství k nejběžnějším nedělním jídlům. Bohužel taky k nejodpudivějším. Hnusný, mastný, blé. Dodneška tu kombinaci pečené maso + knedlíky + zelí nesnáším a dobrovolně si ji neuvařím. (Podobně to mám třeba i s vývarovými polévkami. Když v polévce plavou nudle, dělá se mi zle. Takže teď je jasné, že mám hodně velký problém při slavnostních rodinných obědech, kde se přesně tato jídla servírují. Dávám si pidi porce, abych neurazila, a pak hlady šilhám...)
Pak jsem ale našla u Ottolenghiho recept na pečený bůček. Vrtalo mi hlavou, jestli ho aspoň pro jednou nevzít na milost. Koneckonců když bude bez knedlíků a zelí...?
Řeknu vám, nebylo to špatné. Pečením na vysokou teplotu se z bůčku dostal tuk a díky dalšímu pobytu v troubě na nižší teploty zůstalo maso měkké a šťavnaté. Podle návodu v kuchařce jsem udělala i jakési chutney ze švestek (původně měly být červené blumy), zázvoru a rebarbory jako přílohu, která masu dodala pikantní nakyslou chuť. Tato úprava je opravdu na hony vzdálená umaštěné české klasice s knedlíkem a zelím a není vyloučeno, že se k ní zase někdy po čase vrátím.
A vám doporučuji vyzkoušet!
Doporučuje i Šmudla! Poprvé jsem ho viděla sedět bez hnutí před troubou a doslova ji hypnotizovat. Ani se nechtěl nechat odlákat pryč, tak se chudák bál, aby mu něco neuteklo. Podruhé takto usilovně zíral na kuře na houbách, což jsem si už nenechala ujít a pořídila důkaz:
1 nahrubo nasekaný svazek tymiánu
1 nahrubo nasekaný svazek rozmarýnu
1 česnek
150 ml olivového oleje
2-3 kg bůčku
1 láhev bílého vína
mořská sůl
pepř
Předehřejte troubu na 250°C.
Bylinky, česnek a olivový olej rozmixujte na kaši.
Bůček položte kůží dolů do pekáče a posypte solí a pepřem. Povrch potřete směsí bylinek a přitlačte do masa.
Otočte bůček kůží navrch a posypte solí. Pečte 1 hodinu.
Jakmile kůže mírně popraská, snižte teplotu na 170° C a přilijte víno. Pečte další hodinu. Pokud se bůček začne připalovat, přikryjte ho alobalem.
Poté snižte teplotu na 110° C a pečte další hodinu, dokud kůže zcela nepopraská.
Vyjměte z trouby a ostrým nožem nařežte podle žeber na porce.
Doporučuji podávat s omáčkou z červených blum, zázvoru a rebarbory. Návod je v Ottolenghiho kuchařce, ale kdo zvládne uvařit marmeládu, dokáže i tuto omáčku!
5 červených blum (přibližně 240g), vypeckovaných a nkrájených na čtvrtiny
1 červená chilli paprička, rozpůlená a zbavená semínek
2 celé skořice
1 badyán
100 ml octa z červeného vína
200 g cukru
4 řapíky rebarbory (asi 200g), nakrájené na třícentimetorvé kousky
kousek čerstvého zázvoru, oloupaného, nakrájeného na slabé plátky a následně na jenmé proužky
5 červených blum (přibližně 240g), vypeckovaných a nkrájených na čtvrtiny
1 červená chilli paprička, rozpůlená a zbavená semínek
2 celé skořice
1 badyán
100 ml octa z červeného vína
200 g cukru
4 řapíky rebarbory (asi 200g), nakrájené na třícentimetorvé kousky
kousek čerstvého zázvoru, oloupaného, nakrájeného na slabé plátky a následně na jenmé proužky
Jelikož se jednalo o experiment, bylo použito jen poloviční množství masa a dalších ingrediencí.
Víte, že je Inspiromat banalit i na Facebooku?
Víte, že je Inspiromat banalit i na Facebooku?
0 komentářů