Sweettoothday: pudinkový koláč s jahodami


Custard je jedním z anglických slov, pro které se hodně obtížně hledá český ekvivalent. V zásadě to je pudink. Zapomeňte ovšem na tu podobu, v jaké ho známe dnes: škrob, který se uvaří v  oslazeném mléce. Vše dokonale aromatizováno, prifarbeno.
Custard je pudink, jak se vařil postaru. Ze žloutků a smetany. Díky nim je tento pudink hutný a sytý a netřepe se jako jeho jmenovec z papírového pytlíku.
Custard mívá různé konzistence. Když se při přípravě vynechá smetana a postaví se jen na mléku a žloutcích, vznikne tekutější krém připomínající naše šodó. Naopak když se namíchají žloutky a celá vejce, drží vše lépe dohromady a vzniklý krém poslouží jako náplň do moučníků. Jako třeba u tohoto koláče.

Podobné recepty mám ráda, protože poskytují velký prostor pro improvizaci. Custard se dá dochutit vanilkou, ovoce může být jakékoli sezónní (proč ne třeba maliny nebo borůvky?) a kdo chce, může použít praktickou vychytávku a korpus ještě před naplněním potřít rozehřátou čokoládou a nechat ji ztuhnout. Pak nehrozí, že by se korpus rozmáčel od krému.

Jenže jestli to u vás bude stejné jako u nás, podobnými starostmi si hlavu lámat nebudete - koláč byl snad za hodinu pryč.
Korpus (recept Yotama Ottolenghiho):
330 g hladké mouky
100 g cukru
citronová kůra
špetka soli
180 g másla
1 žloutek
2 lžíce studené vody

Do mísy dejte mouku, cukr, citronovou kůru, sůl a máslo a promněte rukama zhruba do konzistence drobenky.

Přidejte žloutek a vodu a rychle zpracujte těsto. Podle potřeby přidejte vodu.

Vytvarujte do válečku, zabalte do potravinové fólie a dejte do lednice vychladit.
Poté těstem vyložte formu. Aby korpus neztratil při pečení tvar, je třeba ho zatížit: do formy vložte pečicí papír a na něj nasypte zcela obyčejné fazole.

Pečte na 150° C 30-40 minut.

Těsto stačilo na jeden koláč o průměru 30 cm a jednu tartaletku.

Pudink:
400 ml mléka
200 ml smetany
2 celá vejce
3 žloutky
8 lžic cukru
2 lžíce škrobu
(vanilka)

Do rendlíku nalijte mléko, smetanu a přisypte cukr a dejte ohřát na mírný plamen. (Kdo chce vanilkovou příchuť, přidá také vanilku.)

Mezitím v misce důkladně promíchejte vejce, žloutky a škrob. Žádné hrudky! Následně do této směsi přilijte trochu právě ohřátého mléka se smetanou, rychle prošlehejte a vše nalijte zpět do rendlíku s mlékem.

Snižte plamen/teplotu a poctivě míchejte do úplného zhoustnutí. (Pokud pudink nepoužijete okamžitě, přetáhněte přes rendlík potravinovou fólii - zabráníte tak vzniku škraloupu.)

Pudink nalijte do formy, na povrch naskládejte ovoce a nechte alespoň hodinu vychladnout.

Víte, že je Inspiromat banalit na Facebooku?



1 komentářů
  1. Díky za tip na to, jak vařit pudink "pořádně". Už jsme sice příliš zvyklí na variantu pudinku z prášku, takže "nová verze" nás příliš nenadchla, ale jsem ráda, že jsme to vyzkoušeli.
    Mám ráda staré recepty, které občas velmi příjemně překvapí.

    Veronika

    OdpovědětVymazat