Custard je jedním z anglických slov, pro které se hodně obtížně hledá český ekvivalent. V zásadě to je pudink. Zapomeňte ovšem na tu podobu, v jaké ho známe dnes: škrob, který se uvaří v oslazeném mléce. Vše dokonale aromatizováno, prifarbeno.
Custard je pudink, jak se vařil postaru. Ze žloutků a smetany. Díky nim je tento pudink hutný a sytý a netřepe se jako jeho jmenovec z papírového pytlíku.
Custard mívá různé konzistence. Když se při přípravě vynechá smetana a postaví se jen na mléku a žloutcích, vznikne tekutější krém připomínající naše šodó. Naopak když se namíchají žloutky a celá vejce, drží vše lépe dohromady a vzniklý krém poslouží jako náplň do moučníků. Jako třeba u tohoto koláče.
Podobné recepty mám ráda, protože poskytují velký prostor pro improvizaci. Custard se dá dochutit vanilkou, ovoce může být jakékoli sezónní (proč ne třeba maliny nebo borůvky?) a kdo chce, může použít praktickou vychytávku a korpus ještě před naplněním potřít rozehřátou čokoládou a nechat ji ztuhnout. Pak nehrozí, že by se korpus rozmáčel od krému.
Jenže jestli to u vás bude stejné jako u nás, podobnými starostmi si hlavu lámat nebudete - koláč byl snad za hodinu pryč.
Podobné recepty mám ráda, protože poskytují velký prostor pro improvizaci. Custard se dá dochutit vanilkou, ovoce může být jakékoli sezónní (proč ne třeba maliny nebo borůvky?) a kdo chce, může použít praktickou vychytávku a korpus ještě před naplněním potřít rozehřátou čokoládou a nechat ji ztuhnout. Pak nehrozí, že by se korpus rozmáčel od krému.
Jenže jestli to u vás bude stejné jako u nás, podobnými starostmi si hlavu lámat nebudete - koláč byl snad za hodinu pryč.
Korpus (recept Yotama Ottolenghiho):
330 g hladké mouky
100 g cukru
citronová kůra
špetka soli
180 g másla
1 žloutek
2 lžíce studené vody
Do mísy dejte mouku, cukr, citronovou kůru, sůl a máslo a promněte rukama zhruba do konzistence drobenky.
Přidejte žloutek a vodu a rychle zpracujte těsto. Podle potřeby přidejte vodu.
Vytvarujte do válečku, zabalte do potravinové fólie a dejte do lednice vychladit.
Poté těstem vyložte formu. Aby korpus neztratil při pečení tvar, je třeba ho zatížit: do formy vložte pečicí papír a na něj nasypte zcela obyčejné fazole.
Pečte na 150° C 30-40 minut.
Těsto stačilo na jeden koláč o průměru 30 cm a jednu tartaletku.
Pudink:
400 ml mléka
200 ml smetany
2 celá vejce
3 žloutky
8 lžic cukru
2 lžíce škrobu
(vanilka)
Do rendlíku nalijte mléko, smetanu a přisypte cukr a dejte ohřát na mírný plamen. (Kdo chce vanilkovou příchuť, přidá také vanilku.)
Mezitím v misce důkladně promíchejte vejce, žloutky a škrob. Žádné hrudky! Následně do této směsi přilijte trochu právě ohřátého mléka se smetanou, rychle prošlehejte a vše nalijte zpět do rendlíku s mlékem.
Snižte plamen/teplotu a poctivě míchejte do úplného zhoustnutí. (Pokud pudink nepoužijete okamžitě, přetáhněte přes rendlík potravinovou fólii - zabráníte tak vzniku škraloupu.)
Pudink nalijte do formy, na povrch naskládejte ovoce a nechte alespoň hodinu vychladnout.
Víte, že je Inspiromat banalit na Facebooku?
330 g hladké mouky
100 g cukru
citronová kůra
špetka soli
180 g másla
1 žloutek
2 lžíce studené vody
Do mísy dejte mouku, cukr, citronovou kůru, sůl a máslo a promněte rukama zhruba do konzistence drobenky.
Přidejte žloutek a vodu a rychle zpracujte těsto. Podle potřeby přidejte vodu.
Vytvarujte do válečku, zabalte do potravinové fólie a dejte do lednice vychladit.
Poté těstem vyložte formu. Aby korpus neztratil při pečení tvar, je třeba ho zatížit: do formy vložte pečicí papír a na něj nasypte zcela obyčejné fazole.
Pečte na 150° C 30-40 minut.
Těsto stačilo na jeden koláč o průměru 30 cm a jednu tartaletku.
Pudink:
400 ml mléka
200 ml smetany
2 celá vejce
3 žloutky
8 lžic cukru
2 lžíce škrobu
(vanilka)
Do rendlíku nalijte mléko, smetanu a přisypte cukr a dejte ohřát na mírný plamen. (Kdo chce vanilkovou příchuť, přidá také vanilku.)
Mezitím v misce důkladně promíchejte vejce, žloutky a škrob. Žádné hrudky! Následně do této směsi přilijte trochu právě ohřátého mléka se smetanou, rychle prošlehejte a vše nalijte zpět do rendlíku s mlékem.
Snižte plamen/teplotu a poctivě míchejte do úplného zhoustnutí. (Pokud pudink nepoužijete okamžitě, přetáhněte přes rendlík potravinovou fólii - zabráníte tak vzniku škraloupu.)
Pudink nalijte do formy, na povrch naskládejte ovoce a nechte alespoň hodinu vychladnout.
Víte, že je Inspiromat banalit na Facebooku?
Díky za tip na to, jak vařit pudink "pořádně". Už jsme sice příliš zvyklí na variantu pudinku z prášku, takže "nová verze" nás příliš nenadchla, ale jsem ráda, že jsme to vyzkoušeli.
OdpovědětVymazatMám ráda staré recepty, které občas velmi příjemně překvapí.
Veronika