Původně jsem chtěla upéct ovocné košíčky, takové ty s pudinkovým krémem a ovocem navrch. S kiwi, říkala jsem si. Jenže to jsem neměla tušení o jedné kopřivce, takže změna plánu. Shodou okolností jsem narazila na blog Davida Lebovitze a co tam nevidím? Recept na lemon curd.
Hmmmmmmmmmmmmmmmmmm.
Střihem jsem se přenesla do listopadu 2005, když jsem stála v Tescu u Picadilly Circus a vybírala suvenýry domů. Pomerančová marmeláda, jasně, zázvorová marmeláda, proč ne, a co to máme tady? Lemon curd. Mrknu na složení: citróny, cukr, vejce, máslo, no, asi nějaká pomazánka či co. Beru na vyzkoušení.
Střihem jsem se přenesla do listopadu 2005, když jsem stála v Tescu u Picadilly Circus a vybírala suvenýry domů. Pomerančová marmeláda, jasně, zázvorová marmeláda, proč ne, a co to máme tady? Lemon curd. Mrknu na složení: citróny, cukr, vejce, máslo, no, asi nějaká pomazánka či co. Beru na vyzkoušení.
Doma v Čechách jsem zjistila, že s lemon curd neboli citrónovým krémem mám úplně stejný problém jako s arašídovou Nugetou či kaštanovým pyré. Nechápu, proč bych si to měla na něco mazat nebo z toho něco vyrábět, když se to nejlépe konzumuje přímo ze sklenice. Na lžičce. Rovnou do pusy. Je to sladký, je to kyselý, je to božský. Žádnou další příchuť do toho nemíním míchat.
A teď jsem objevila další nebezpečí v podobě receptu na domácí výrobu. On je totiž lemon curd strašně, ale strašně jednoduchý. Děsila jsem se toho, že během chvíle vyrobím sklenici krému a že během úplně stejné chvíle ve mně zmizí. To ne! Musím dokázat, že jsem už velká holka, co se umí ovládat.
A tak jsem našla recept na lemon meringue tart - citronový koláč se sněhem z bílků. Upekla jsem ho, ve dvou jsme ho snědli a - světe div se! - ještě zůstala tak polovina citrónového krému. Jsem na sebe vskutku pyšná.
Lemon curd:A teď jsem objevila další nebezpečí v podobě receptu na domácí výrobu. On je totiž lemon curd strašně, ale strašně jednoduchý. Děsila jsem se toho, že během chvíle vyrobím sklenici krému a že během úplně stejné chvíle ve mně zmizí. To ne! Musím dokázat, že jsem už velká holka, co se umí ovládat.
A tak jsem našla recept na lemon meringue tart - citronový koláč se sněhem z bílků. Upekla jsem ho, ve dvou jsme ho snědli a - světe div se! - ještě zůstala tak polovina citrónového krému. Jsem na sebe vskutku pyšná.
125 ml čerstvě vymačkané citrónové šťávy (= přibližně ze 3 citrónů)
100 g cukru
2 žloutky
2 vejce
špetka soli
85 g másla nakrájeného na kousky
RECEPT K VYTIŠTĚNÍ
Korpus:
115 g másla
90 g cukru moučky
1 vejce
190 g mouky
2 lžíce škrobu
Sněhová čepice:
2 bílky
75 g cukru
špetka soli
Z ingrediencí na korpus vypracujte rychle těsto, zabalte do fólie a dejte na hodinu do chladna. Poté jím naplňte formu/formy, těsto na dně několikrát propíchněte vidličkou a dejte péct do trouby vyhřáté na 180°C (8-10 minut). (Všimla jsem si, že v anglosaských zemích používají při pečení závaží, aby krusta zůstala tenká. Ke stejnému účelu se dá použít i rýže nebo fazole na pečicím papíře - zatím jsem nevyzkoušela, ale jednou mě zvědavost určitě přemůže.)
Lemon curd: V kastrolu smíchejte citrónovou šťávu, vejce, žloutky, cukr a sůl, přidejte máslo a na mírném plameni míchejte, dokud se máslo nerozpustí. Přidejte plamen a míchejte směs do zhoustnutí. (Jde to až překvapivě rychle.) Ještě horké přeceďte do misky. Nechte vychladnout.
Hmotou naplňte korpusy a dejte na 10 minut do trouby na 200°C.
Vyšlehejte sníh z bílků, cukru a špetky soli. Ozdobte jím povrch koláče, případně ho na něj navršte a spodkem lžíce vytvarujte povrch sněhové čepice do špiček. Dejte na chvilku pod gril nebo pečte na 220°C. Koláč hlídejte! Sněhová hmota hnědne rychlostí blesku a přece nechcete mít něco podobného jako já níže...?
RECEPT K VYTIŠTĚNÍ
RECEPT K VYTIŠTĚNÍ
A co arašídové máslo? To je taky zlo, jak se u nás říká. Jinak zázvorová marmeláda mě přivedla na zajímavý nápad na dárek k narozeninám. Začínají se mi kupit. Formy na tartaletky vypadají skvěle. Chci být dospělá jenom kvůli vlastní kuchyni. Budu mít mističky na creme brule, formu s malým poloměrem na cheesecake, aby byl vysoký a zároveň mě nezruinoval a tyto skvosty. Anebo budu mít pidikuchyň s remoskou a bude.
OdpovědětVymazatArašídový máslo - ďáblův vynález. A to přitom vím, že bych ho vůbec jíst neměla, protože mi pak bude zle, ale po otevření sklenice se můj mozek vypíná.
OdpovědětVymazatA remoska je náhodou dost dobrá věc. Taková zemlbába je z ní nepřekonatelná.
Tak Vám pěkně děkuji :) Váš blog jsem objevila poměrně nedávno, tudíž mě doposud nenapadlo koupit Lemon Curd. Právě v tuto chvíli je půlka skleničky pryč a na koláč budu muset udělat krém ručně.
OdpovědětVymazatDěkuju za recepty a přeju příjemné blogování!
/Lenka
On zase když člověk ví, co všechno se do lemon curd dává, tak se při konzumaci krotí!
OdpovědětVymazat