Už dlouho jsem nepekla nic, s čím by se člověk piplal hodiny. Tyto koláčky bez kynutí jsou přesně ten případ. Připravte se na to, že při tvarování jednotlivých koláčků mě budete proklínat (a jestli budete nedejbože dělat svatební pidivelikost, tak nejspíš dvojnásobně), ale při konzumaci.... ách. Tyto koláčky jsou zkrátka vynikající.
Vzhledem k náročnosti výroby jsou fotky otřesné. Nebyla energie.
Recept jsem kompletně převzala z Labužníka 750 g hladké mouky
250 g polohrubé mouky
8 žloutků
500 g másla
100 g sádla (škvařeného nesoleného)
80 g droždí
250 ml mléka
máslo, rum na potření (na jednu svatbu padne 1 l)
moučkový cukr s vanilkou na obalení
Do mísy vysypeme mouku. Vedle v kuch. robotu (nebo šlehači) našleháme změklé máslo, žloutky a sádlo do pěny.
Droždí rozpustíme v mléce. Máslovou směs přidáme k mouce, zaděláme mlékem s droždím. Přendáme těsto na vál, rychle zpracujeme a vyválíme placku stéblo silnou (Je lepší zadělávat na dvakrát, těsto nemá vykynout), kterou rádlem rozdělíme na čtverečky o rozměrech 2,5 x 2,5 cm (asi tak). Do těchto čtverečků dáváme nádivky (maková, tvarohová, ořechová a povidlová), které jsme si předem připravili podle osvědčených receptů.
Pak tvoříme minikoláčky spojením protilehlých rohů. Tyto koláčky pokládáme na plech a pečeme ve středně vyhřáté troubě do světle žluta (je to pár minut - asi 10). Upečené koláčky ještě za tepla potíráme rozpuštěným máslem, ve kterém je štědrá dávka rumu (tak na 5 dg másla 1 dcl rumu) a obalujeme v moučkovém cukru smíchaném s vanilinem. Můžeme uchovat i do zásoby v mrazáku. Po vyndání jsou jak čerstvé.
Pak tvoříme minikoláčky spojením protilehlých rohů. Tyto koláčky pokládáme na plech a pečeme ve středně vyhřáté troubě do světle žluta (je to pár minut - asi 10). Upečené koláčky ještě za tepla potíráme rozpuštěným máslem, ve kterém je štědrá dávka rumu (tak na 5 dg másla 1 dcl rumu) a obalujeme v moučkovém cukru smíchaném s vanilinem. Můžeme uchovat i do zásoby v mrazáku. Po vyndání jsou jak čerstvé.
Dělala jsem z poloviční dávky, celkem to vyšlo na 100 koláčků průměru 3,5-4 cm. Mohlo by jich být tak 110, ale došla mi povidla. Jak si můžete povšimnout na fotkách, koláčky jsem tvarovala jako buchty a pekla spojem dolů. Také doporučuji dát těsto na chvíli do ledničky a odebírat si jen po částech, které okamžitě zpracujete. Bez uložení do ledničky těsto hrozně lepí.
RECEPT K VYTIŠTĚNÍ
RECEPT K VYTIŠTĚNÍ
0 komentářů