Řezy Míša byly v osmdesátých letech naprostý hit snad ve všech domácnostech. Všechny ženský si v práci opisovaly recept, aby jím mohly ohromit i doma a případně jej šířit po příbuzenstvu. Zkrátka to byla doba, kdy lidi doma pekli a výměna receptů patřila takřka k bontonu.
Moc dobře si pamatuju, jakého výsměchu se po revoluci dostalo pekařům, kteří ve svých krámcích začali řezy Míša nabízet. Pche, kdo by si to kupoval, když se to dá udělat doma?! My chceme ty exotické croissanty a housky sypané sýrem!!!
Neuteklo zas tak moc let a všechno je jinak. Doma peče stále míň lidí a řezy Míša se kupují v pekařství zcela běžně. Ach, ta iluze domácího pečení! :-)
200 g polohrubé mouky
2 vejce
180 g cukru
70 g rozpuštěného másla
35 g kakaa
1/2 prášku do pečiva
1/8 l mléka
Vyšlehejte sníh z bílků.
Žloutky utřete s cukrem, přidejte mléko, mouku, prášek do pečiva, máslo, kakao.
Opatrně vmíchejte sníh.
Pečte na 180°C asi 20 minut.
2 tvarohy
200 g cukru moučky
125 g rozpuštěného másla
vanilkový cukr
Smíchejte a vzniklou hmotou potřete korpus.
100 g čokolády
50 g stoprocentního tuku
Rozpusťe ve vodní lázni a nalijte na tvrohovou náplň.
Dejte vychladit do lednice, krájejte nožem namočeným v teplé vodě.
(Poměr čokolády a tuku na polevu je zcela podle oka. Většinou začínám s menším množstvím tuku, pokud se mi zdá, že je poleva málo tekutá, po troškách přidávám tuku.
Tentokrát se mi osvědčilo krájení zubatým nožem na chleba - jen jsem při focení zapomněla uhladit hrany... :-) )
RECEPT K VYTIŠTĚNÍ
O Míša řezech prohlašuji, že nechutnají jako Míša a jeho chuť přisuzuji jiné tvarohové buchtě. Má to však jedno velikostně normální, ale přesto podstatné ale. nemám nejmenší tuchy jak Míša chutná a nikdy jsem ho neměla. Tak snad mi lidé od mrazáků odpustí.
OdpovědětVymazatTak na Misu moc nejsem, i kdyz z fotek vypada lakave - minimalne jednou bych do nej lzici zaborila :-)
OdpovědětVymazatE.
Tak nakonec cheesecake, ze... Slava vitezi, cest porazenym.
OdpovědětVymazatE.
Ale vítěz to je šalamounský - povahou pie, ale jménem cake! :-D
OdpovědětVymazatJo, to me taky pobavilo :-)
OdpovědětVymazatdíky tomu článku a tvým úžasným fotkám jsem Míša řezy včera upekla a jsou naprosto úžasné, kdo by to řekl, že tak lehce se dá vykouzlit taková dobrota :)
OdpovědětVymazatTak to ráda slyším!
OdpovědětVymazat