Inspirací pro dnešní dort byla má oblíbená Jezebel. Redaktorky se rozhodly zjistit, který koláč nebo dort je ve Spojených státech nejoblíbenější. Každých pár dní probíhá pomyslný souboj mezi šestnácti nominovanými dorty a stejným počtem koláčů, až na konci zbyde jeden vítěz. Podívala jsem se na jednotlivé účastníky souboje a až na pár notoricky známých zákusků typu cheesecake či dort Schwarzwald nebo názvů podle hlavní příchutě (třešňový, kokosový atd.) mi ta jména vůbec nic neříkala.
A tak jsem rozhodla udělat si takový svůj vlastní malý project, jak by řekli Američané. Vyhledám si jednotlivé recepty na internetu, a jestli se mi bude některý na papíře líbit, vyzkouším ho. A jelikož se blíží Velikonoce, začala jsem mrkvovým dortem s poněkud kýčovitými marcipánovými ozdobami.
(Poznámka na okraj: nevím, jestli to už třeba na českých foodblogách neproběhlo, ale jak by asi vypadal podobný souboj v české verzi?)
300 g polohrubé mouky
4 vejce
250 g nastrouhané mrkve
100 g hnědého cukru
200 g rozpuštěného másla nebo oleje
100 g nasekaných pekanových nebo vlašských ořechů
1 lžička skořice
1 lžička zázvoru
půl lžičky strouhanémo muškátového oříšku
prášek do pečiva
šťáva z poloviny citronu
Krém:
1 tvaroh
100 g másla
50 g cukru moučky
Vyšlehejte cukr s máslem a vmíchejte tvaroh.
Mléčná hmota (falešný marcipán)
stejný díl sušeného mléka a cukru moučky
pár kapek oleje
pár kapek mandlové esence
potravinářské barvy
(Poznámka na okraj: nevím, jestli to už třeba na českých foodblogách neproběhlo, ale jak by asi vypadal podobný souboj v české verzi?)
300 g polohrubé mouky
4 vejce
250 g nastrouhané mrkve
100 g hnědého cukru
200 g rozpuštěného másla nebo oleje
100 g nasekaných pekanových nebo vlašských ořechů
1 lžička skořice
1 lžička zázvoru
půl lžičky strouhanémo muškátového oříšku
prášek do pečiva
šťáva z poloviny citronu
Vyšlehejte vejce s cukrem do husté pěny, vmíchejte máslo, mrkev, citronovou šťávu, mouku s práškem do pečiva, ořechy a koření. Pečte na 180°C asi 40 minut (vyzkoušejte špejlí zabodnotou doprostřed - nesmí na ní zůstat těsto).
Na tác dejte dva pruhy papíru na pečení a překlopte na ně upečený korpus (po nanesení krému se papír jednoduše vytáhne a servírovací tác nebude umazaný...). Nechte korpus zcela vychladnout. Poté celý povrch potřete tvarohovým krémem a můžete případně ozdobit marcipánovými mrkvičkami. Dejte vychladit do lednice.
(Dort se dá pochopitelně jednou či dvakrát proříznout a promazat krémem i uvnitř.)
(Dort se dá pochopitelně jednou či dvakrát proříznout a promazat krémem i uvnitř.)
Krém:
1 tvaroh
100 g másla
50 g cukru moučky
Vyšlehejte cukr s máslem a vmíchejte tvaroh.
Mléčná hmota (falešný marcipán)
stejný díl sušeného mléka a cukru moučky
pár kapek oleje
pár kapek mandlové esence
potravinářské barvy
Na výše uvedených dvanáct mrkviček jsem potřebovala mléčnou hmotu z osmi lžic sušeného mléka a cukru. Přibližně čtvrtinu jsem pak obarvila zelenou barvou a zbytek oranžovou.
(Poznámka: výše uvedený recept je jakýmsi kompilátem nejrůznějších receptů, které jsem vygooglila. Udělala jsem jednu zásadní úpravu - množství cukru uvedené v původních amerických receptech jsem snížila na polovinu. Američané jsou bohužel proslulí svou zálibou v nechutně přeslazených dezertech, kde cukr přebíjí chuť všeho ostatního. Nicméně i s polovičním množstvím cukru mi přišel dort dost sladký, takže pokud máte raději sladkosti méně sladké, směle snižte množství cukru ještě víc.)
Na me jsou ty mrkvicky trosku kitschig, ale fotky jsou skvele.
OdpovědětVymazatMyslim, ze mezi ceskymi moucniky by vyhral stary dobry strudl :-) Jestli je to jen o dortech, tak nevim...
Mám v hlavě nápadd na nějaké podobné hlasování na blogu iDnes, i když zase vzhledem k mému čtenářstvu a počtu náhodných čtenářů by výsledek asi moc velkou výpovídací hodnotu neměl... Uvidíme. A asi by se tom muselo formulovat jako soutěž moučníků obecně. Finále bych viděla mezi štrůdlem a medovníkem. ;-)
OdpovědětVymazatTed jsem se podivala na tu soutez a menim strudl za medovnik. Bohuzel jsem ochutnala z nominovanych jen dva: Fruitcake a Black Forest.
OdpovědětVymazatNeni nad francouzske tartelette aux fraises!
Hezky den.
Eva