Názorná ukázka toho, že ne každý pokus je korunován úspěchem.
Čokoládový fondant je taková francouzská bábovička. Velice, velice čokoládová. A pro české hospodyňky, které se špejlí v ruce stojí nad klasickou bábovkou a hlídají jak sup, jestli je už konečně upečeno, zcela nevhodná, protože u této bábovičky je naopak žádoucí, aby střed byl tekutý.
Recept to není nikterak složitý. Pár ingrediencí a pár minut, během kterých člověk šlehá vejce s cukrem, zatímco vedle na sporáku se rozpouští čokoláda. Můj kámen úrazu přišel s formičkami. Žádné vhodné nevlastním, ale napadlo mě použít hrnečky na espresso a fígl s pečením ve vodě.
Těžko říct, co bylo příčinou tohoto čokoládového nezdaru. Jestli nedostatečně vymazané dno, kónický tvar hrnečku nebo snad ono pečení ve vodě? Tak nebo tak, po otočení formičky se vyklopila jen polovina. S potěšením jsem musela konstatovat, že bábovička má po svém obvodu vytvořenou krustu a tekutý střed. Kocourek s potěšením konstatoval, že jíst se to dá.
Jenže jak to teď vyfotit? I vrátila jsem vrchní polovinu zpátky do hrnečku a zadokumentovala, co se dalo. Příště se poohlédnu po mazanější formičce. Třeba s takovými košíčky na mufiny by to mohlo vyjít. (Plus budu muset koupit nový bílý papír na focení, protože fondant au chocolat na mém současném - zbrusu novém! - nadělal nevratné změny. Grr.)
Jenže jak to teď vyfotit? I vrátila jsem vrchní polovinu zpátky do hrnečku a zadokumentovala, co se dalo. Příště se poohlédnu po mazanější formičce. Třeba s takovými košíčky na mufiny by to mohlo vyjít. (Plus budu muset koupit nový bílý papír na focení, protože fondant au chocolat na mém současném - zbrusu novém! - nadělal nevratné změny. Grr.)
100 g kvalitní čokolády (alespoň 70%)
2 vejce
60 g másla
50 g cukru krupice
20 g mouky
Čokoládu rozpusťe s máslem ve vodní lázni.
Vyšlehejte vejce a cukr do husté pěny.
Pěnu spojte s čokoládovou směsí a přidejte mouku.
Nalijte do formiček vydatně vymazaných máslem a vysypaných kakaem (není povinné) a pečte 10 minut na 200°C. Vnitřek by měl zůstat tekutý.
RECEPT K VYTIŠTĚNÍ
ČUchám, čuchám příležitost pro své nové ramekinky, ale bohužel hned dvě věci brání realizaci v horizontu alespoň pěti týdnů. Nevratné změny na nekonečnu? Koho mi to jenom připomíná?
OdpovědětVymazatPS: polévání čokoládou na bílém papíře není dobrý nápad =)
Mně se fondant v tom hrnečku moc líbí, vypadá to tak zvláštně ;-). Určitě musel být výborný a nic si z toho nezdaru nedělejte. Přijdou jiné recepty a ty dopadnou určitě lépe.
OdpovědětVymazat