Red Velvet Cake je jedním z nejznámějších amerických dortů a byl to také jeden ze soutěžících v jarní anketě o nejoblíbenější dort nebo koláč na blogu Jezebel. Chtěla jsem si ho vyzkoušet (a ochutnat), ale také jsem chtěla něco extra. Udělala jsem ho ve formě sušenek s krémem, což nebylo dvakrát moudré.
Ze všeho nejdřív mě zarazila barva. Dort je proslulý svou červenou barvou. Nevím, jak to ti Američané dělají, ale i když jsem dávkovala kakao a barvu podle receptu, těsto bylo zajímavě načervenalé, ale během pečení se červeň vytratila a zůstal jen nádech rezavohnědé. Možná je třeba ubrat kakaa a přidat víc barvy? Jak moc hnědé je vlastně kakao ve Spojených státech...? Fakt nevím. (Jak jsem tak koukala na internetu, lidé ten dort pečou dost často z prášku - a čert ví, co v té směsi vlastně všechno je.)
Nápad, udělat jakési sušenky z třeného těsta, byla taky ptákovina. Nejméně do doby, než zjistím, jak se dá docílit rovnoměrných tvarů, pokud možno kulatých. Nejdřív jsem zkusila lžičku - těsto se přeci musí roztéct a upečou se hezké kulaté sušenky. Po pvních dvou plechách byla jasné, že se upečou maximálně tak šišenky, každá jinak velká.
Tak by to nešlo.
Nastoupil cukrářský sáček, ale výsledek zrovna omračující nebyl.
Má rada proto zní: pokud budete chtít udělat cokoli na způsob Red Velvet Cake pro návštěvu, zůstaňte při zdi a udělejte klasický dort. Nebo jestli jste přes piplačky, udělejte sušenky větší a po naplnění krémem vezměte vykrajovátka a udělejte z nich třeba srdíčka.
Kdo četl můj článek o focení jídla, jistě si vzpomene na mou radu: foťte jen to povedené, i kdyby to měly být tři sušenky.
Co já bych tentokrát dala za TŘI povedené sušenky! Šest stejně velkých a kulatých sušenek, které by šlo naplnit krémem.
Nakonec jsem kvůli focení udělala devět kousků, ale každý je jinak velký a jinak zprohýbaný, prostě krááása. A ke všemu jsem při tom všem rozrušení zapomněla nastavit Picture Style na Faithful, takže jsou tentokrát fotky mnohem barevnější a a s větším kontrastem.
250 g polohrubé mouky
120 g másla
120 g cukru
2 vejce
120 ml podmáslí
2 lžíce kakaa
2 lžičky octa
1 lžička sody
vanilka
1 lžíce červené potravinářské barvy
250 g tvarohu
200 g másla
50 g cukru
vanilka
Vyšlehejte máslo a cukr, do vzniklé hmoty zašlehejte vejce.
Vmíchejte mouku, kakao a vanilku.
Přilijte podmáslí s rozmíchanou červenou barvou.
Do octa vmíchejte sodu (pozor, bude to hodně pěnit!) a vmíchejte do těsta.
Cukrářským sáčkem naneste na plech s pečicím papírem těsto - nepříliš blízko u sebe, aby se jednotlivé sušenky nepospojovaly. Pečte na 180° C asi 10 minut.
Tvaroh, cukr a máslo vymíchejte do hladka. Krém naneste v silnější vrstvě na sušenku, navrch položte druhou a lehce přitiskněte, aby se krém dostal do stran.
Poznámka: Nemohu si pomoct, ale chuťově mi Red Velvet Cake připomíná řezy Míša.
RECEPT K VYTIŠTĚNÍ
Poznámka: Nemohu si pomoct, ale chuťově mi Red Velvet Cake připomíná řezy Míša.
RECEPT K VYTIŠTĚNÍ
Já dělala Red Velvet Cake ve formě muffinů. Tedy vlastně cupcakeků...krém ze sýra jsem dala nahoru jako frosting. No a taky jsem četla, že někdy se nemusí ani přidávat barvivo, protože ta cílená barva vznikne reakcí octa se sodou, nebo tak nějak. To jsem ale raději neriskovala a dělala to normálně s barvivem...:-) Myslím, že byste příště měla zkusit dát jen čajovou lžičku kakaa a polévkovou barviva...takhle podobně to mám já v receptu, a bylo to krásně rudé... A řezy Míša vám připomínají proto, že jste udělala krém z tvarohu. V originále se dělá z krémového sýra( Philadelfia například) a to pak chutná jinak, ale moc dobře...:-) Tož hodně zdaru, až se do nich pustíte znovu...:-) Lucie Ufa
OdpovědětVymazatTak jsem se spletla, to zčervenání má způsobit reakce octa s podmáslím a kakaem, ale jak jsem již zmínila, nezkoušela jsem to zatím...možná až je budu dělat příště...Lucie Ufa
OdpovědětVymazatDíky - já si říkala, že zakopaný pes musí být v poměru kakaa a barviva!
OdpovědětVymazatmě se základ zdá dobrý, jen bych si pohrála s naplněním krémem - dotáhnout pořádně až k okrajům a zarovnat (asi oblíznout :o)))) )
OdpovědětVymazathttp://www.mowielicious.com/home/2010/09/red-velvet-whoopie-pies-with-orange-buttercream.html
Majka
jůůů a nebo udělat placku a vykrajovat "sušenky" všelikých tvarů rovnou z té placky. Pak by to bylo všechno stejně velký! :)
OdpovědětVymazat