Dnes netradičně monotematicky s dýní v hlavní roli.
Dýňový koláč:
600 g dýně
3 vejce
400 g cukru
200 ml oleje
500 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
1 vanilkový cukr
2 lžičky skořice
150 g ořechů
sůl
Nastrouhejte dýni.
Z bílku ušlehejte sníh.
Vymíchejte vejce, olej a cukr.
Přidejte mouku s práškem do pečiva, vanilkový cukr, skořici a sůl.
Vmíchejte sníh z bílků.
Pečte na 175°C přibližně 50 minut.
Cukr lze použít i například třtinový.
Dělala jsem z poloviční dávky, těsto vyšlo na devět větších muffinů.
RECEPT K VYTIŠTĚNÍ
Dýňová polévka:
600 g dýně
1 cibule
olivový olej
sůl
pepř
muškátový oříšek
(smetana)
(dýňový olej)
Ve vysočanském Fénixu se teď konají každou sobotu farmářské trhy. Největší fronty bývají před stánkem s pečivem z Držkova. Dneska jsem si domů donesla dýňovo-mrkvový chleba a musím se přiznat, že focení bylo mimořádně obtížné, protože jsem na ten krajíc s máslem měla hroznou chuť! (A bohužel nezůstalo jen u jednoho - varování: tenhle chleba je děsně záludný!)
Dýně Hokkaidó jsem dlouho jen obcházela. Připadaly mi jako přerostlé dekorace do bytu. Navíc si od dýní držím raději odstup. Ne že bych je neměla ráda (jsem asi jediný člověk na světě, kterému chutná dýňový kompot!), ale představa loupání dýně a zpracovávání několik kilogramů dužiny z jednoho jediného plodu ve mně nevyvolává právě nadšení.
V tomto směru jsou dýně Hokkaidó pravé požehnání: jsou mnohem menší než ty dýně, které zahrádkaři pěstují na kompostu, a nemusí se loupat!
Část dužiny jsem použila na dýňový koláč. Dělala jsem ho už před lety, byl vynikající, ale loupání a strouhání dýně bylo natolik odporné, že mě to nepřimělo k repete. Tentokrát to bylo snazší, i když jsem i dýni Hokkaidó raději oloupala - nějak jsem nevěřila tomu, že by slupka tepelnou úpravou opravdu změkla... (Výsledek mnohem lépe chutná, než vypadá.)
Vaření s dýní má jednu obrovskou výhodu: opravdu se nemusíte bát, že jídlo bude mdlé barvy! Nepatrnější to je především u dýňové polévky - její barva je dána jen a jen dýní.
Recept je tak jednoduchý, že to snad ani jednodušeji nejde. Poměr náročnost-výsledek je v tomto případě natolik příznivý, že mám pocit, že tuto polévku budu vařit opravdu hodně často!
Recept je tak jednoduchý, že to snad ani jednodušeji nejde. Poměr náročnost-výsledek je v tomto případě natolik příznivý, že mám pocit, že tuto polévku budu vařit opravdu hodně často!
600 g dýně
3 vejce
400 g cukru
200 ml oleje
500 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
1 vanilkový cukr
2 lžičky skořice
150 g ořechů
sůl
Nastrouhejte dýni.
Z bílku ušlehejte sníh.
Vymíchejte vejce, olej a cukr.
Přidejte mouku s práškem do pečiva, vanilkový cukr, skořici a sůl.
Vmíchejte sníh z bílků.
Pečte na 175°C přibližně 50 minut.
Cukr lze použít i například třtinový.
Dělala jsem z poloviční dávky, těsto vyšlo na devět větších muffinů.
RECEPT K VYTIŠTĚNÍ
Dýňová polévka:
600 g dýně
1 cibule
olivový olej
sůl
pepř
muškátový oříšek
(smetana)
(dýňový olej)
Dýni Hokkaidó nakrájejte na kostky.
Nakrájejte cibuli a osmahněte ji na oleji. Přidejte dýni, podlijte vodou a nechte dusit přibližně půl hodiny (dokud nebude dýně měkká). Nechte vychladnout a rozmixujte na kaši.
Dochuťte kořením, můžete zjemnit trochou smetany. Na talíři můžete lehce pokapat dýňovým olejem - dodá polévce zajímavou oříškovou chuť.
RECEPT K VYTIŠTĚNÍ
RECEPT K VYTIŠTĚNÍ
jo, tak já jsem jako malá byla nucena vybírat semínka z obří dýně, a následný kompot mi vůbec nechutnal...jenže! Zamilovala jsem se loni do barvy, tvaru, no prostě do celé dýně Hokkaido, a jen jsem z ní zkusila polévku, bylo to jasný!!!:-D Letos jsem si jí dokonce zasadila na zahradu, a vyšlo to, teď mám ještě tři kousky na zimu a jaro, to je totiž další výhoda. Při správném skladování vydrží až do jara... A co se týče loupání, opravdu to není třeba, hlavně do polévky, slupka se rozvaří, a pak pěkně rozmixuje. Barva je pak ještě sytější, tudíž pěknější...:-) příště zkuste neloupat...:-) jinak koláčky asi zkusím, vypadají pěkně... Lucie Ufa
OdpovědětVymazatOn někdo NEMÁ rád dýňový kompot? Vždyť to je ten nejzákladnější a nejlepší kompot, co může být! Ale asi záleží na přípravě - ten ve školní jídelně se samozřejmě nikdy nevyrovnal domácímu. A jako dítě mě náhodou krájení dýně do kompotu bavilo. A ještě jsme si pak mohli pochutnávat na sušených dýňových semenech!
OdpovědětVymazatLucie: dýni jsme loupala jen do koláče, do polévky šla i se slupkou! (Ten koláč se dá samozřejmě udělat normálně do dortové formy, já jsem z toho udělala muffiny jen kvůli focení...)
OdpovědětVymazatMartin: já mám pocit, že někteří mají z dýňového kompotu trauma až do dospělosti. :-) Mně chutnal moc, máma do něj vždycky dávala ananasovou tresť, ta mi voněla pochopitelně nejvíc... :-D
No, právě, že v naší rodině ho dělala jen teta, vždy z mega dýně, co měla hodně hodně kilogramů, takže kompotu pak bylo moc a moc, a on vůbec nechutnal jako ananas, ona tam snad ani tresť nedávala, a hlavně nám ho dávali skoro ke každýmu obědu, a pak z něho byla ještě buchta...čeho je moc, toho je moc!!! Říkám si,že bych mu mohla dát ještě šanci, že bych si ho vyrobila sama, ale podle nějakého lepšího receptu, aby to opravdu připomínalo ananas, nebo to jím alespoň vonělo...:-) Anni, jestli ho děláte, mohla by jste sem hodit recept, co? Samozřejmě až ho budete dělati, nebo mi ho poslat na email? ufa@centrum.cz
OdpovědětVymazatDíky moc...:-) Lucie Ufa
Ten kompot bohužel nedělám, protože jsme už hodně dlouho neměli dýně... Vlastně ani nevím, jestli se pořád ještě prodává ta ananasová tresť, v obchodech jsem viděla snad jen mandlovou.
OdpovědětVymazatjá myslím, že jsem ji zahlédla v nějaké větší drogerii...to nevadí, já ho zkusím příští rok podle nějakého receptu na internetu, pokoukám po diskuzích...přesto děkuji.:-) Mimochodem, jdu dělat dýňovou polévku...:-) Lucie ufa
OdpovědětVymazatDnes jsem vařila dýňovou polévku a přidala jsem ještě česnek a zázvor (ten polévku krásně ochutí).
OdpovědětVymazatdo dýňové polévky jsem se zamilovala loni, co jsem si ji "omylem" objednala v pizzerii......myslela jsem, že "dýňový krém" bude nasladko a ejhle, ona polévka.......mňam....od té doby vařím pořád a naočkovala jsem babičku, aby nasázela dýně letos na zahrádku, takže máme úrodičku. Do polévky přidávám kapičku sojové omáčky, výborně podtrhne chuť dýně. A ten koláč určitě vyzkouším!!!....Petra
OdpovědětVymazat