První fotky pořízené novým fotoaparátem a první povzech na tím, proč proboha nejsou barvy a tóny stejné jako u 400D, když mám vše nastaveno úplně stejně...? (To, co vidíte, je výsledek práce s křivkami v Gimpu, původní fotky byly naprosto katastrofální.) Já to minule říkala, že začínám nanovo. Asi bych měla pouvažovat o focení do RAWu.
36 dlouhých piškotů500 g mascarpone
4 žloutky
200 ml šlehačky
4 lžíce cukru
šálek vychladlé silné kávy
kakao
Ušlehejte šlehačku.
Ve vodní lázni šlehejte žloutky s cukrem tak dlouho, až se vytvoří hustá světlá hmota. Vmíchejte do ní mascarpone a šlehačku.
Polovinu piškotů namočte do kávy a vyrovnejte do formy. Rozetřete na ně polovinu krému, na to další vrstvu piškotů namočených v kávě a navrch zbytek krému. Pomocí sítka hustě posypte kakaem.
Dejte alespoň na 6 hodin do lednice.
(Do tiramisu patří ještě amaretto... já ale dělala verzi bez alkoholu.
Místo šlehačky by do tiramisu patřil spíš sníh z bílků, já mám ale nějaký vnitřní blok použít tepelně nezpracovaná vejce, proto ta šlehačka na odlehčení. Bohužel pouze odlehčení obejmu krému, z kalorického hlediska to je bomba největší.
Místo šlehačky by do tiramisu patřil spíš sníh z bílků, já mám ale nějaký vnitřní blok použít tepelně nezpracovaná vejce, proto ta šlehačka na odlehčení. Bohužel pouze odlehčení obejmu krému, z kalorického hlediska to je bomba největší.
Poznámka: Jestli vám připadá, že krém je nějaký přehnaně žlutý, tak vězte, že to není výsledek žádného dobarvování, nýbrž pouhopouhého použití nefalšovaných domácích vajec.)
RECEPT K VYTIŠTĚNÍ
RECEPT K VYTIŠTĚNÍ
Ano, zdály se mi příliš žluté. Také se k němu pomalu chystám, ale amareto do něj i jako "abstinent" přidám.
OdpovědětVymazatA poněkud mimo napadá mě filosofická otázka: Může být abstinentem někdo, kdo ještě nesmí pít?
Gratuluju k novému fotoaparátu a pokud smím něco říct k focení. RAW je super věc, ale s barvama mi dělá takové čuňárny, že jej u jídel, oblečení a spol, kde chci mít např. červenou takovou, jakou ji vidím, rozhodně nepoužívám.
OdpovědětVymazatJsou jen dvě možnosti proč to dělá:
1.jsem levá a neumím správně RAW vyvolat
2.chyba je v RAW a ne mezi židlí a klávesnicí
Hodně zdaru
To chce se dostat pres tuhletu fazi a zvyknout si. Na jednu stranu je prijemny automaticky prevod do RGB nebo jeste lepe te rozsirene Adobe palety (kde je takova pekna cervena a zluta)... ale na druhou stranu to je neprirozene, RAW je proste skutecnost. Samozrejme je ale potreba to prevadet v nejakem pluginu nebo softwaru od vyrobce fotaku, ne to otevrit v Gimpu a hrat si s krivkama.
OdpovědětVymazatJo jo, ten software na zpracování RAW od Canonu mám dokonce i nainstalovanej, tak teď jen sebrat odvahu a začít s tím. Nebo pro začátek aspoň s kombinací JPG/RAW. :-)
OdpovědětVymazatAhoj, fotím vše do RAWu. Špatné světlo či špatné barvy lze jednoduše spravit. Při otevírání např. ve photoshopu se vytvoří konfigurační soubor. Při znovuotevření lze stále dokola parametry snímku měnit dokud nebudete se snímkem spokojena. Já mám foťák asi 14 dnů a zde je jeden z domácích pokusů ... originál foto nic moc ... po postprodukci však vypadá fantasticky :-) ... osatně zde je důkaz .. http://www.flickr.com/photos/51402011@N08/4721396258/sizes/l/
OdpovědětVymazatJakub
Moc hezký, Jakube.
OdpovědětVymazatTak já ten RAW zkusím, ale výsledek bude na blogu vidět nejdřív za měsíc... ;-)
Mimochodem plati neprima umera, ze cim vic low-end fotak, tim sytejsi a "hezci" barvy. Proto je RAW nejlepsi, aby se clovek vyhnul temhle libivym algoritmum v JPEG.
OdpovědětVymazatS baravma se dá naštěstí hrát i ve foťáku - proto jsem taky přestala při focení jídla používat nastavení obrazu Standard, protože má vyšší kontrast, než jsem potřebovala. Ncméně to už teď vidím na focení v kombinaci JPG/RAW, z čistý zvědavosti.
OdpovědětVymazat