Bublanina:
na 1 vejce 2 lžíce cukru a 3 lžíce polohrubé mouky
špetka prášku do pečiva
ovoce
Ušlehejte sníh z bílků.
Žloutky vymíchejte s cukrem do světlé husté hmoty, přidejte pouku s práškem do pečiva a jemně vmíchejte sníh z bílků.
Formu vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Nalijte do ní těsto a posypte ovocem. Pečte na 180° C přibližně 20 minut.
Na malý pekáč dělám dávku ze 3 vajec.
RECEPT K VYTIŠTĚNÍ
Roláda:
těsto viz výše
1 smetana ke šlehání
1 tvaroh
cukr dle chuti
ovoce
500 g polohrubé mouky
2,5 dcl mléka
2 lžíce cukru
20 g droždí
1 vejce
sůl
jahody
smetana
cukr
tvaroh na strouhání
máslo na polití
na 1 vejce 2 lžíce cukru a 3 lžíce polohrubé mouky
špetka prášku do pečiva
ovoce
Ušlehejte sníh z bílků.
Žloutky vymíchejte s cukrem do světlé husté hmoty, přidejte pouku s práškem do pečiva a jemně vmíchejte sníh z bílků.
Formu vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Nalijte do ní těsto a posypte ovocem. Pečte na 180° C přibližně 20 minut.
Na malý pekáč dělám dávku ze 3 vajec.
RECEPT K VYTIŠTĚNÍ
Roláda:
těsto viz výše
1 smetana ke šlehání
1 tvaroh
cukr dle chuti
ovoce
Plech vyložte pečicím papírem, na který rozetřete piškotové těsto. Pečte na 200° C přibližně 5 minut.
Mezitím si na stůl nebo pracovní plochu připravte mokrou utěrku (čistou).
Po vytažení z trouby sundejte papír s těstem ihned z plechu na utěrku. Nechte chvíli vychladnout a poté papír s těstem srolujte a zabalte do utěrky. Po vychladnutí utěrku sundejte a těsto sundejte z papíru.
Naplňte krémem a srolujte.
Krém: smíchejte ušlehanou šlehačku s tvarohem a cukrem a přidejte do něj ovoce nakrájené na kousky.
Roládu jsem dělala ze 3 vajec. Připravovala jsem ji poprvé v životě, protože běžnou kombinaci piškot/krém k smrti nesnáším, tudíž nemám potřebu něco podobného péct - ale krému ze šlehačky a tvarohu jsem dala šanci... Těsto jsem měla rozetřít po celé ploše plechu, nakonec bylo bohužel moc vysoké a nešlo dobře rolovat. Po naplnění krémem se mi roláda úplně rozjela, takže vznikl spíš piškotový tunel se smetanovo-tvarohovo-jahodovým vnitřkem.
RECEPT K VYTIŠTĚNÍ
Kynuté knedlíky s jahodovým přelivem a tvarohem:RECEPT K VYTIŠTĚNÍ
500 g polohrubé mouky
2,5 dcl mléka
2 lžíce cukru
20 g droždí
1 vejce
sůl
jahody
smetana
cukr
tvaroh na strouhání
máslo na polití
Připravte si kvásek z mléka, droždí a cukru. Přilijte ho do mouky se solí a vejcem a vypracujte tuhé těsto, které nechte vykynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
Vytvarujte knedlíky (z této dávky by jich mohlo být 15-18 podle velikosti), chvilku je nechte ještě kynout a poté uvařte na páře (přibližně 7 minut; zkuste špejlí - když se na ni lepí těsto, nechte knedlíky ještě chvíli vařit).
V mixéru vyšlehejte jahody se smetanou a cukrem. V kastrolku rozpusťte máslo. Nastrouhejte tvaroh.
Tak tomu říkám vysoce sežratelné fotky a recepty. Hlavně se mi moc líbí ty knedlíky, na ty sem si ještě netroufla, tak že bych se do nich konečně pustila... :-)
OdpovědětVymazatAhoj, můj favorit je roládička ... nebál bych se použít puding (vanilkový a do něj rozšlehat několik jahod) a navrch ještě nastrouhat oříšky ... Jakub
OdpovědětVymazatty fotky jsou tak lákavé, hned bych se do všeho pustila...není nad klasickou bublaninu :)
OdpovědětVymazat