Nejsem zrovna ten typ, co si doma peče vlastní chleba a z celého srdce touží stloukat nefalšované, nešizené domácí máslo. Když mi ale tuhle psal můj skorosyn Tomáš, že se mu konečně podařilo sehnat na Slovensku jogurt Hollandia, vnuklo mi to jistou myšlenku. Respektive mi to vnuklo myšlenku vnuknout jemu tuto myšlenku: vyrob si jogurt doma. Sprachsprostě jsem ho použila jako pokusného králíka. Když jsem od něj dostala zprávu, že se experiment zdařil, vrhla jsem se na výrobu domácího jogurtu taky.
1 litr čerstvého mléka (NE krabicového!)1 kelímek živého jogurtu (např. Hollandia)
3-5 lžic sušeného mléka
Mléko dejte ohřát na přibližně 40° C - vyšší teplota by zničila živé kultury. V mléce rozmíchejte jogurt a sušené mléko. Nalijte do důkladně vymytých sklenic. Zavřete a dejte na 6 hodin na topení (mimo topnou sezónu zabalte do deky). Hotový jogurt uskladněte v lednici.
(Použila jsem sklenice od marmelády, celkem jich bylo pět. Pokud vám domácí jogurt zachutná, odložte si z každé várky jednu sklenici a tu pak použijte jako startér. Stačí pak kupovat už jen mléko.
Pokud rádi jogurt ochucený, přidejte do něj sladkou složku až těsně před konzumací. Cukr již při výrobě prý nemá rád a má tendenci se zkazit.
Sušené mléko lze úplně vynechat, ale jogurt pak bude řidší s větším podílem syrovátky.)
S jogurtem vedeme válku, která je momentálně v zákopové fázi. Zkoušeli jsme vše, ale jogurt nám nevzniká. Máme dobré jogurtové mléko, ale hustý jogurt ne.
OdpovědětVymazatMožná zkusit ten fígl se sušeným mlíkem, jogurt slušně zhoustnul za šest hodin na topení a pak ještě "došel" v lednici.
OdpovědětVymazatohen.voda.vitr
OdpovědětVymazatno tak take mam doma jogurtove mleko.
mleko z mlekomatu, teplomer digitalni, susene mleko 5 lzic (ale meli jen odtucnene), jogurt zott (mozna tady byl problem - jogurt ma jen 2% tuku...?)
priste, ze bych to zkusila se sklenickovym bilym.
veskera pomoc je vitana :)
(viz nick (na volny.cz))
Nevím, jak je na tom Zott, ale jogurt by měl obsahovat živou jogurotvou kulturu - dobrá je právě Hollandia.
OdpovědětVymazatTak těžko říct, čím to vlastně bylo. Možná ten Zott. Podruhé jsem dala Hollandii, přisypala trochu víc sušeného mléka, na topení nechala celou noc a ještě dala pod čepici. A výsledek excelentní :)
OdpovědětVymazatDíky za recept i celý blog
ohen.voda.vitr