Cassata je pravděpodobně nejtypičtější sicilský dezert - dort s náplní z ricotty a kousků kandovaného ovoce, který má navrchu marcipán s cukrovou polevou a kousky či plátky kandovaného ovoce. Jak jsem vypozorovala z různých receptů, vyrábí se buď tak, že se marcipánem potáhne naplněný dort, nebo se do vypouklé formy naskládá marcipán a piškot s náplní a hotová cassata se vyklopí. Ať tak či onak mě oba způsoby přípravy odrazovaly. Nejsem zrovna dvakrát šikovná na zdobení a už jsem viděla v živých barvách, jak kleju jako dlaždič nad neposlušným marcipánem a snažím se nějak zamaskovat trhliny, dort je upatlaný, upatlaná jsem já a vše v dosahu. A tak jsem se rozhodla jít cestou nejmenšího odporu a udělat jistou variaci na cassatu - šizenou co do zpracování a (bohužel) i surovin.
Suroviny. Což o to - jistá vůle nakoupit vše originální tady byla. Šla jsem koupit ricottu - neměli. Kandované ovoce - měli jen citrusy s jakýmsi zanedbatelným podílem papáji. A marcipán? Kupovat jsem ho nechtěla a na domácí výrobu nemám zařízení (ehm, mlýnek).
Takže jsem skončila u tvarohu, výše uvedené kandované kůry z citrusů a mléčné hmoty. Tu jsem dělala podruhé v životě a až na počáteční patlání, kdy se mi do ní podařilo nalít moc vody, jsem byla celkem překvapená, jak je to jednoduché a jak se s ní dá dobře pracovat, i když má člověk obě ruce levé (v mém případě spíš obě ruce pravé...).
První pokus byla minicassata. Dodržela jsem postup z výroby velké cassaty, jen jsem nepoužila mísu či kónickou nádobu, ale hrníček. Výsledek měl do dokonalosti daleko, protože naskládaná potravinová fólie vytvořila záhyby, které se otiskly do povrchu mléčné hmoty, ale možná kdybych se s tím chtěla patlat, šlo by vše vyrovnat navlhčenýma rukama. Já to nezkoušela, jen jsem dodatečně vykrájela tvořítkem na linecké cukroví kolečko s prázným středem a spoustu malých koleček, takže mi místo cassaty vzniklo UFO.
Takže jsem skončila u tvarohu, výše uvedené kandované kůry z citrusů a mléčné hmoty. Tu jsem dělala podruhé v životě a až na počáteční patlání, kdy se mi do ní podařilo nalít moc vody, jsem byla celkem překvapená, jak je to jednoduché a jak se s ní dá dobře pracovat, i když má člověk obě ruce levé (v mém případě spíš obě ruce pravé...).
První pokus byla minicassata. Dodržela jsem postup z výroby velké cassaty, jen jsem nepoužila mísu či kónickou nádobu, ale hrníček. Výsledek měl do dokonalosti daleko, protože naskládaná potravinová fólie vytvořila záhyby, které se otiskly do povrchu mléčné hmoty, ale možná kdybych se s tím chtěla patlat, šlo by vše vyrovnat navlhčenýma rukama. Já to nezkoušela, jen jsem dodatečně vykrájela tvořítkem na linecké cukroví kolečko s prázným středem a spoustu malých koleček, takže mi místo cassaty vzniklo UFO.
Druhý pokus byla dekonstruovaná cassata. Na plát piškotu jsem položila mléčnou hmotu a vykrájela kolečka. Do sklenic jsem vrstvila postupně tvarohovou náplň a piškot s marcipánem. A protože mi zbyl ještě malinkatý kousek falešného marcipánu, udělala jsem dvě kuličky, špejlí do nich udělala díru, zasadila do ní stopku, do které jsem zezadu přimáčkla list (vykrojený od oka nožem) a jablíčka byla na světě.
Piškot:
2 vejce
5 lžic cukru
5 lžic polohrubé mouky
špetka prášku do pečiva
Vyšlehejte sníh z bílků.
Žloutky utřete s cukrem, přidejte mouku s práškem do pečiva a jemně vmíchejte sníh z bílků.
Plech vyložte pečicím papírem a rozetřete na něj těsto. Pečte na 180°C asi 15 minut.
Náplň:
2 tvarohy
2 balení kandovaného ovoce
70 g nasekané čokolády
Smíchejte vše výše uvedené. (Cukr není potřeba, protože sladkou chuť dodává mléčná hmota, kandované ovoce a částečně i piškot.)
Mléčná hmota:
100 g sušeného polotučného mléka
100 g cukru moučka
pár kapek oleje
pár kapek mandlové esence
voda na spojení
potravinářská barva
Z výše uvedených ingrediencí vypracujte vláčnou hmotu. Vodu přidávejte opatrně, kdybyste náhodou přelili, přidávejte postupně po lžíci sušeného mléka a cukru, až se hmota přestane lepit na ruce a bude se dát zpracovat. Plát na potažení vyválejte mězi dvěma kusy fólie na potraviny - opravdu si ušetříte mnoho nervů.
RECEPT K VYTIŠTĚNÍ
RECEPT K VYTIŠTĚNÍ
Vypadá to úžasně - určitě vyzkouším! :)
OdpovědětVymazat