Před pár týdny proletěla novinami i hlavním televizním zpravodajstvím informace, že uplynulo dvacet let od vydání alba Nevermind. Ne že bych byla tenkrát nějaká fanynka Nirvany, moc mě nebavily ty kapely, o kterých se psalo v Bravíčku :-), ale jejich album MTV Unplugged mě svého času hodně vzalo a dodnes patří mé nejoblíbenější, a dokonce si doma schovávám jako relikvii na své dospívání pohlednici s anoncovaným pražským koncertem Nirvany, ke kterému nikdy nedošlo, protože se stalo, co se stalo.
Nicméně když jsem na webu našla recept na sušenky Kurta Cobaina, řekla jsem si, že by to bylo takové hezké připomenutí Nirvany prostřednictvím chuťových buněk.
Recept byl prý nalezen v Cobainově zápisníku a zlé jazyky tvrdí, že to není žádný special recept, ale prachobyčejný recept na nepečené čokoládové sušenky, kterému navíc chybí arašídové máslo, v důsledku čehož sušenky lepí a nikdy pořádně neztuhnou. Ne že by tento nedostatek u nás doma nějak vadil: když jsem ráno otevřela lednici, byla téměř jedna řada sušenek z pečícího papíru odloupaná.
Ba co víc: byla jsem dotázána na recept s tím, že by si Kocourek tuto dobrotu rád připravil sám, když nebudu doma. Tak uvidíme. ;-)- 360 g mletých ovesných vloček
- 225 g másla
- 240 g cukru
- 60 ml mléka
- 3 lžíce kakaa
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- špetka soli
Ostatní suroviny dejte do kastrolu a zahřívejte na středním plameni, až se vše spojí. Nechte vařit 2 minuty.
Směs přilijte do vloček a důkladně promíchejte.
Po mírném vychladnutí naneste lžičkou na plech pokrytý papírem na pečení hrudky. Pokud se samy neroztečou do stran, lehce je obrácenou lžičkou rozmáčkněte do stran.
Dejte do lednice zcela ztuhnout.
RECEPT K VYTIŠTĚNÍ
....a dospěly tedy vaše chuťové pohárky k nirváně během konzumace?
OdpovědětVymazatSušenky vypadají moc dobře, určitě je vyzkouším.
Zaujímavé, skúsim! A možno aj s rumom!
OdpovědětVymazatHmm, vypadá to fakt dobře! :) Určitě vyzkouším.
OdpovědětVymazatsusenky s vlockama nejsou muj salek kavy, ale nejak jsem se dojala...
OdpovědětVymazatAhoj,
OdpovědětVymazatmoc pěkné fotky. Vidím to na makroobjektiv, je to tak?
Jakub
Jakub: Ano, jídlo fotím jen makrem 60/2.8.
OdpovědětVymazatdneska je v Ostrave tak hnusne ze ic jineho nez susenky od Kurta uz to nezachrani, bezim do shopu pro vanilkovy extrakt :o)
OdpovědětVymazatVzhledem k inverzi a smogu bych nikam nechodila a místo vanilkového extraktu tam dala vanilkový cukr!
OdpovědětVymazatkurtovy sušenky, hehe, že by psal o sušenkách do svého zápisniku.. ňam :D
OdpovědětVymazat