Včera mi pokladní v Bille podstrčila k nákupu jakýsi firemní časopis. Na první pohled Vánoce v hlavní roli, cukroví "jinak" a podobné kraviny. (Zmínila jsem se už, že nejenže nekupuju kuchařské knihy, ale ani žádné časopisy o jídle...? Vlastně ani nechápu, že existuje někdo, kdo je čte...)
Při letmém listování mě ale zaujala jedna věc. Jakýsi regionální dodavatel Hankovec z Kolína prozradil recept na řepánky. Z červené řepy. Opakuji: z červené řepy.
Cha chá. Dělat z lidí voly, to jim jde.
Chodila jsem do školy v Nymburce, kde příchod podzimu každoročně oznamovaly řepánky, které si nosili na svačinu mí spolužáci. Já jsem je nenosila nikdy. S řepánky to je totiž tak: potřebujete na ně řepu. Řepu CUKROVKU. K ní se dostanete v zásadě tak, že buď bydlíte vedle pole, kde se pěstuje, nebo někde podél cesty do cukrovaru (a máte-li štěstí, objevíte na zemi nějakou spadlou z korby náklaďáku). V mém případě nefungovala ani jedna možnost, ale v Nymburce býval cukrovar a podél silnice k němu bydlívali mí spolužáci. Takže tak.
Už před pár lety jsem si říkala, že bych mohla řepánky udělat, ale vždycky mi v tom haprovala ta cukrovka. Ne a ne ji sehnat. Je až s podivem, že v dnešní době, kdy v sámošce koupíte ovoce a zeleninu od výmyslu světa, prachobyčejnou řepu cukrovku v prodeji nenajdete.
Někdy před třemi týdny mi otec povídá: "Něco pro tebe mám," a culil se při tom. V košíku na kole mu trůnila nahnědlá bulva a já věděla, že budou řepánky!
Výroba je velice jednoduchá: těsto jako na buchty a náplň z podušené nastrouhané cukrovky s mlékem a mletým mákem.Pokud nemáte oblíbený recept na buchové těsto a můj popis náplně je pro vás velice vágní, dole je podrobnější recept. U řepánků ale nemůžete udělat žádnou zásadnější chybu. Jen je prosím nepečte z červené řepy!
Těsto na buchty z Kuchařky naší vesnice:
1 kg polohrubé mouky
10 dkg cukru
15 dkg tuku
4 žloutky
5 dkg droždí
přibližně 500 ml mléka
citrónová kůra
sůl
10 dkg tuku na promaštění buchet na pekáči
10 dkg cukru
15 dkg tuku
4 žloutky
5 dkg droždí
přibližně 500 ml mléka
citrónová kůra
sůl
10 dkg tuku na promaštění buchet na pekáči
vajíčko na potření
Z mléka, kvasnic a cukru zadělejte kvásek.
Do mísy nasypte mouku, přidejte žloutky, pomalu vlijte kvásek - ihned ho míchejte se žloutky. Přidejte rozpuštěný tuk, citrónovou kůru a sůl a vypracujte těsto - nesmí se lepit na vařečku. Nechte vykynout na teplém místě, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.
Z mléka, kvasnic a cukru zadělejte kvásek.
Do mísy nasypte mouku, přidejte žloutky, pomalu vlijte kvásek - ihned ho míchejte se žloutky. Přidejte rozpuštěný tuk, citrónovou kůru a sůl a vypracujte těsto - nesmí se lepit na vařečku. Nechte vykynout na teplém místě, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.
Náplň podle Apetitu:
500 g cukrové řepy, oloupané a nastrouhané (já strouhala nahrubo, ale najemno by bylo asi lepší)
50 g másla
250 ml mléka
250 g mletého máku
cukr na dochucení
Cukrovku zlehka osmahněte na másle, podlijte trochou vody a duste do změknutí (cca 30 minut). Přidejte mléko, doveďte k varu a vsypte mák. Míchejte, dokud se tekutina nevsákne. Podle chuti doslaďte. Nechte vychladnout.
Z vykynutého těsta odkrajujte lžící kousky, rukou roztáhněte do šířky a délky. Do středu dejte náplň a zabalte. Jednotlivé řepánky klaďte na plech s dostatečným odstupem, aby se při pečení nedotýkaly. Potřete vajíčkem a pečte na 180° C přibližně 30 minut.
Poznámka: sice jsem řepu nevážila, řekla bych ale, že měla víc než půl kila. Těsto jsem dělala z kila mouky a náplně bylo více než dost. Pokud budete mít řepu kolem půl kila, bude nejspíš lepší zadělat těsto jen z poloviční dávky.
Tak Hankovec je sice vyhlášený pekař a housky má skvělé, ale řepánky od babičky z Kolína rovněž jedině z cukrové řepy s mákem (zahradu měli kousek od cukrovaru, takže původ řepy jasný:-)).
OdpovědětVymazatTo ráda slyším, že Hankovec skutečně existuje, myslela jsem, že to je zase nějaký fiktivní dodavatel. Po jeho houskách se podívám buď v té Bille nebo si udělám výlet do Kolína!
OdpovědětVymazatNevím, jestli se něco od Hankovce prodává v Bille, ale určitě na Kubánském náměstí potraviny/pekárna u zastávky tramvaje.
OdpovědětVymazatHankovec stojí za to, ale v Bille asi neuvedou, odkud pečivo je, a pokud ano, Hankovcovo asi nebude všude... Jestli chcete vědět, jak má chutnat rohlík, zajeďte si do Kolína. Pokud jde o ty řepánky, nevím, kde nastala chyba... třeba jim to upravil blbec editor, to se ve skutečnosti často stává.
OdpovědětVymazatPekařství Hankovec má v Kolíně stoletou tradici a je vyhlášené... pečivo dodává zřejmě jen do Billy v regionu. Já tam moc ráda chodila nakupovat...
OdpovědětVymazata recept jsem zkusila z té červené řepy a bylo to moc dobré. cukrovou řepu opravdu seženu těžko a možná to upravili, aby prodali tu předvařenou červenou, kterou v Bille nabízejí :-)
Vymazat