Jak stále neumím zacházet s cukrářským sáčkem (a ještě to drze přiznám).
200 g polohrubé mouky
90 g másla
100 g cukru
80 ml mléka
3 bílky
3 lžíce škrobu
1/2 prášku do pečiva
špetka soli
vanilka/vanilková cukr
Krém:
3 žloutky
50 g cukru
30 ml vody
150 g másla
(barvivo)
Jednoho dne jsem potřebovala udělat fotku cupcakes. Takových těch amerických báboviček s krémem navrch. Fotku něčeho hodně sladkého a hodně, hodně růžového. Takový sladký kýč.
To nic nebude, říkala jsem si. Bábovičky jsou jednoduchý, na to se kydne krém a bude. Ha ha.
Fáze báboviček by vyšla, zejména co jsem si koupila formu na muffiny. Ale ten krém... První problém byla barva. Kdo kdy používal domáci vejce, ví, že všechno je pak žuté. Hodně žluté. Udělala jsem krém ze žloutků a byl... žloutkově žlutý. Já ale potřebuju růžový. Nechutně pink. Frkla jsem do toho růžovou barvu a vylezla z toho červenorůžová. No nic.
Tak, a fáze zdobení. Cukrářský sáček. Zdobička hvězdička. A zdobička hvězdička č. 2. Ksakru, jaký je mezi nimi rozdíl? No nic, nějakou tam dám a uvidím. Prvních několik pokusů o ozdobení skončilo zpátky v cukrářském sáčku. Tak takhle to nepůjde. Klepe se mi ruka a ta mizerná zdobička je úzká, takže to, co z toho leze, vypadá jak ozdobený... no, víte co. V místnosti je teplo a krém začíná tát. Krém zpátky do lednice, já se uklidním a pojdedeme nanovo. Zatracený cupcakes.
To nic nebude, říkala jsem si. Bábovičky jsou jednoduchý, na to se kydne krém a bude. Ha ha.
Fáze báboviček by vyšla, zejména co jsem si koupila formu na muffiny. Ale ten krém... První problém byla barva. Kdo kdy používal domáci vejce, ví, že všechno je pak žuté. Hodně žluté. Udělala jsem krém ze žloutků a byl... žloutkově žlutý. Já ale potřebuju růžový. Nechutně pink. Frkla jsem do toho růžovou barvu a vylezla z toho červenorůžová. No nic.
Tak, a fáze zdobení. Cukrářský sáček. Zdobička hvězdička. A zdobička hvězdička č. 2. Ksakru, jaký je mezi nimi rozdíl? No nic, nějakou tam dám a uvidím. Prvních několik pokusů o ozdobení skončilo zpátky v cukrářském sáčku. Tak takhle to nepůjde. Klepe se mi ruka a ta mizerná zdobička je úzká, takže to, co z toho leze, vypadá jak ozdobený... no, víte co. V místnosti je teplo a krém začíná tát. Krém zpátky do lednice, já se uklidním a pojdedeme nanovo. Zatracený cupcakes.
Po pěkných pár minutách vztekání se a nadávání je pár báboviček ozdobeno a nafoceno s nevalným výsledkem. Ještě že jsem byla včera v sámošce předvídavá a strávila notnou chvíli v sekci bonbóbů. Hledala jsem něco sladkého a velice, velice růžového (ano, opakuji se). Nejlepším kandidátem se jevily šumavské jahůdky.
A šumavské jahůdky tedy korunují tu mou cupcakovou krásu!Na růžovo jsem obarvila jen část krému. Když jsem ho spotřebovala, dala jsem do cukrářského sáčku neobarvený krém (alespoň vidíte, jakou barvu má při použití domácích vajec). Při zdobení vznikl zajímavý efekt - žlutý krém olemovaný růžovým. Jako u točené zmrzliny... :-)
Cupcakes:200 g polohrubé mouky
90 g másla
100 g cukru
80 ml mléka
3 bílky
3 lžíce škrobu
1/2 prášku do pečiva
špetka soli
vanilka/vanilková cukr
Krém:
3 žloutky
50 g cukru
30 ml vody
150 g másla
(barvivo)
Vyšlehejte bílky do pěny, přidejte 50 g cukru a ušlehejte pevný sníh.
Máslo vyšlehejte se zbývajícími 50 g cukru, vmíchejte mouku, škrob, prášek do pečiva, sůl a mléko.
Lehce vmíchejte sníh.
Těstem naplňte košíčky na cupcakes (pokud nepoužíváte formu, dávejte košíčky trojitě) a pečte na 170° C přibližně 20 minut.
Krém: Z vody a cukru svařte hustý sirup. Do misky dejte žloutky a za stálého míchání do nich opatrně vlijte horký sirup a šlehejte až do vychladnutí. Po částech všlehejte máslo a případně barvivo (pokud máte domácí vajíčka, krém bude nejspíše výrazně žlutý, což trochu komplikuje použití dalších barev).
Vycházela jsem z receptu od Tartelette.
Z uvedené dávky mi vyšlo 18 cupcakes, vydatně krémem jsme jich ozdobila ale asi jen osm - pamatujte na to při případné přípravě. Buď budete muset krémem šetřit, nebo ho musíte udělat víc.
Jako vždy hezké fotky. Moc hezké.
OdpovědětVymazatAle nedávno jsem tu viděla recept na tažený závin (z Praktické ženy) a teď tu není. Hledám špatně? Díky, Ilona
Myslíte štrúdl z pivního těsta? Tady je: http://dulique.blogspot.com/2010/05/sweettoothday-strudl-z-pivniho-testa.html (A díky za pochvalu!)
OdpovědětVymazatMusím Vám vaše cupcakeky pochválit, vypadají dobře, mimochodem stejnou barvu opravdu měla jednu dobu točená zmrzlina v Nymburce, kupovali jsme si jí ještě když jsme chodily do školy, skoro denně. Dnes bych si ji asi, díky vědomí, že obsahuje tunu barviv, nedala, ale v té době byla prima.:-D Jinak zkuste si koupit ještě větší průměr zdobičky, nebo zdobte jen sáčkem, krém pak jde ve vyloženě tlusté vrstvě, a to dělá ty pravé americké...:-) nebo to dělají jen špachtlí, zkoušela jsem to, a musela bych ozdobit asi tunu, než bych se to naučila pořádně...to radši tím naším pytlíkem, a zase s tím jsou to "české" cupcakes.:-) Lucie ufa
OdpovědětVymazatPřesně tak, chce to širokou zdobičku (a pevnou ruku...)!
OdpovědětVymazatMusím Vám moc poděkovat za recept, hledala jsem ten pravý dlouho a tyhle cupcakes jsou skvělé a povedly se na první pokus (jen to zdobení, pravda, musím trochu trénovat.) určitě vyzkouším víc věcí.
OdpovědětVymazatMůžete mi poradit, jaké barvivo jste použila a jestli mělo vliv na chuť krému? Já se na cupcake chystám, chodím obdivovat ty krásně pastelově vyvedené na amerických webech a zdobené různýma serepetičkama, ale trošku mě odrazuje představa, že to nebude dobré.
OdpovědětVymazatBarvivo nemá vliv na chuť, mně osobně přijde cupcake prostě jako zmenšenina dortu s krémem - takže proč neudělat svoji oblíbenou kombinaci korpusu a krému, ale prostě jen v menším...? (Mezi náma: pokud už běžní Američani pečou doma, je to stejně z pytlíku, jen to vlastnoručně zamíchají s vodou nebo mlékem... toť má zkušenost)
OdpovědětVymazatA prozradíte mi, jaká značka to byla :)? Já teď surfuju po stránkách s cukrářskými potřebami, ale nikde neuvádí ani složení. Zkoušela jste třeba někdy Wilton nebo Ruth nebo takové ty firmy, co se skloňují? A nápad na korpus s krémem ale v menším je hodně dobrý :)! Aneta
OdpovědětVymazatMám teď gelové barvy Wilton a řekla bych, že jsou velice dobré. Jen si vybrat z těch všech odstínů...
OdpovědětVymazatMoc Vám děkuji :)! Zkusím to...
OdpovědětVymazat