Jelikož jsme měli s Kocourkem výročí, pekla jsem tentokrát dort. A Kocourek mi poprvé asistoval. Při potahování dortu marcipánem. Ale že se nám to povedlo! ;-)
Korpus:
4 vejce
sůl
80 g cukru
60 g polohrubé mouky
60 g škrobu
1/2 prášku do pečiva
Vyšlehejte sníh z bílků se špetkou soli. Postupně zašlehejte žloutky a cukr. Vmíchejte škrob a mouku s práškem do pečiva. Pečte v předehřáté troubě na 180°C asi 30 minut.
Krém:
2 lžíce škrobu
2 lžíce cukru
200 ml smetany
3 žloutky
vanilková esence (já použila mletou vanilku...)
V misce smíchejte škrob, žloutky a cukr a přidejte asi čtvrtinu smetany.
V kastrolku přiveďte na mírném plameni k varu zbytek smetany. Nalijte ji do misky se žloutkovou směsí a smíchejte. Vše vraťte zpět do kastrolku a opět na mírném plameni míchejte do zhoustnutí. Stáhněte z plamene a vmíchejte vanilku. Nechte vychladnout (když přes kastrolek přetáhnete potravinovou fólii, nevytvoří se na povrchu škraloup) a poté dejte vychladit do ledničky.
Dokončení:
malinový džem
300 ml smetany
500 g marcipánu
zelené barvivo
Vyšlehejte smetanu. Třetinu odložte stranou a zbývající dvě třetiny zašlehejte do krému.
Korpus rozřízněte na tři pláty.
Na tác, na kterém budete dort servírovat, rozložte dva pruhy papíru na pečení a doprostřed dejte okruží z dortové formy. Vložte do něj spodní plát. Potřete ho malinovým džemem, naneste polovinu krému, přiklopte prostřední plát, opět potřete džemem a druhou polovinou krému a přiklopte vrchní plát. Po celém povrchu dortu rozetřete šlehačku a vše dejte na hodinu ztuhnout do lednice.
Obarvěte marcipán, měl by mít pastelově zelenou barvu. Marcipán rozválejte mezi dvěma kusy potravinové fólie na požadovanou velikost - je lepší pár centimentrů velkoryse přidat a později je odříznout, než aby se nedostávalo.
Dort vyndejte z lednice, odstraňte formu a vytáhněte papír na pečení.
Dort potáhněte marcipánem, ostrým nožem odřízněte přebývající marcipán. Lehce pocukrujte moučkovým cukrem.
(Nějak jsem si špatně napsala, kolik smetany je třeba koupit, a místo tří kelímků domů donesla jen dva. Vrstva krému není tudíž tak vysoká, jak by měla být, a čistá šlehačka vyšla jen tak tak na potření. Ale i tak dort chutnal náramně a myslím, že se na mém pomyslném žebříčku dortů bude statečně prát o zlato s penovou tortou...)
RECEPT K VYTIŠTĚNÍ
(Nějak jsem si špatně napsala, kolik smetany je třeba koupit, a místo tří kelímků domů donesla jen dva. Vrstva krému není tudíž tak vysoká, jak by měla být, a čistá šlehačka vyšla jen tak tak na potření. Ale i tak dort chutnal náramně a myslím, že se na mém pomyslném žebříčku dortů bude statečně prát o zlato s penovou tortou...)
RECEPT K VYTIŠTĚNÍ
Mám od mamky slíbeno, že po maturitovém šílenství si můžu jeden potahovaný dortík zrealizovat. Asi se budu opakovat, neboť je to přesně to co hledám. Jednoduchý piškotový základ, marmeláda, krém a potažené marcipánem. Už se na to těším.
OdpovědětVymazatPS: Ta zelená vypadá velmi chutně =)
Ten dort je opravdu jednoduchý a dokonce bych řekla, že můj špatný odhad množství šlehačky nebyl na škodu - stejně se mi nepodařilo dort rozříznout na tři části... :-)
OdpovědětVymazatA k barvě: když se marcipán obarví zeleně, je to princeznin dort, když na růžovo, je to (prý) dort Opera.
jupi, uz jsem se ho nemohla dockat :-) Vypada nadherne, obavam se, jestli to taky tak zvladnu, kdyz jsem s marcipanem nikdy nepracovala... Jinak co si pamatuju, tak ten "nas" (z hotelove cukrarny) dort vypadal trosku jinak - korpus pomazany marmaladou a kremem a pak obrovska kupa slehacky a pres to celkem volen "hozeny" marcipan...
OdpovědětVymazatMe osobne zeleny marcipan trochu odrazuje, ale na rezu ten dort vypada lakave, takze pozvat bych se na nej nechala :-)
OdpovědětVymazatPreju jeste hodne takovych vyroci:-)
Eva
Díky, Evo!
OdpovědětVymazatPises ty recepty dost zvlastne, ve druhe osobe... vzdycky mi trva, nez si na to zvyknu :-)
OdpovědětVymazatAničko, mohla by jsi mi prosím napsat, jak jsi dělala ten marcipán? Ráda bych udělala podobný recept, ale návodů na to, jak udělat tento potahovaný marcipán, je spoustu. Děkuji moc!
OdpovědětVymazatMarcipán je koupený v Marks & Spencer. Prodává se jako půlkilové balení, což stačí akorát tak na jeden dort.
OdpovědětVymazatProsím prosím,j ka velká byla ta forma na dort? Děkuji. Natálie
OdpovědětVymazatNatálie, 22 cm.
OdpovědětVymazatDěkuji za recept na vynikající dort.
OdpovědětVymazat