Modelová situace:
"Kolik si dáš knedlíků?"
"Dva."
"Dva??? Není to málo?"
"Ne."
A pak sedím a koukám na talíř s dvěma knedlíky z kynutého těsta, kterých bych snědla klidně pět, a pořád neměla pocit, že mám dost. Chyba, velká chyba. Nezeptala jsem se, jaké knedlíky to jsou.
U nás doma se přílohové knedlíky nikdy nedělaly kynuté. Kynuté knedlíky = knedlíky s ovocem. Máma odjakživa dělala knedlíky s práškem do pečiva a někdy je dokonce zadělávala poděbradkou. Nesporná výhoda takovéto přípravy knedlíků je rychlost. Žádné hnětení, žádné kynutí. Vše se zamíchá, mokrýma rukama se vytvaruje knedlík, frkne se do hrnce na pařák a za půl hodiny je hotovo. Navíc jsou tyto knedlíky mnohem hutnější a člověk jich nesní tolik.
Jednou jsem dělala knedlíky a zjistila, že nemáme dost hrubé mouky. Co teď? V šuplíku byl ještě jeden pytlík s hrubou moukou. Špaldovou. No co, smíchám to a bude. Touto náhodou se mi podařilo stvořit asi ty nejlepší knedlíky, co znám. Dokonce i můj otec, který je konzervativní až na půdu, utrousil, že ty knedlíky jsou nějaký dobrý. Moje dnešní banální rada tedy zní: na knedlíky namíchejte pšeničnou mouku se špaldovou!
Knedlíky dělám naprosto od oka. Množství mouky i mléka berte jako orientační. Když se mi zdá těsto příliš tuhé, namočím si při tvarování knedlíku víc ruce, když se mi naopak podaří utopit mlynáře, přidám mouku nebo rohlík. Každopádně u tohoto receptu maličko řidší těsto není na závadu věci.
Knedlíky dělám naprosto od oka. Množství mouky i mléka berte jako orientační. Když se mi zdá těsto příliš tuhé, namočím si při tvarování knedlíku víc ruce, když se mi naopak podaří utopit mlynáře, přidám mouku nebo rohlík. Každopádně u tohoto receptu maličko řidší těsto není na závadu věci.
cca 500 g hrubá mouka
cca 2 dl mléka
cca 2 dl mléka
1 vejce
1/2 prášku do pečiva
1 rohlík nakrájený na kostičky
sůl
Smíchejte mouku, vejce, sůl, prášek do pečiva a mléko a přidejte nakrájený rohlík. Mokrýma rukama vytvarujte dva knedlíky a vařte je v páře přibližně 30 minut (vyzkoušejte špejlí - po vytažení špejle z knedlíku na ní nesmí zůstat těsto).
Vaření v páře: do hrnce dejte pařák a na něj rozložte kousek mokrého plátna (já používám utěrku ustřiženou do požadovaného rozměru). Do hrnce nalejte tolik vody, aby dosahovala pod dno pařáku. Dejte na sporák. Jakmila se voda začne vařit, vložte do hrnce knedlíky, přikryjte pokličkou a nechte svému osudu na půl hodiny (bez jakéhokoli otáčení). Pozor, je-li vám váš hrnec drahý, nenechte vyvařit vodu.
Neee, proč já sem vždycky chodím večer a pak jdu spát s pocitem, že bych nejradši vyrabovala ledničku?!
OdpovědětVymazat