Sweettoothday - štrúdl z pivního těsta

Jsou recepty, u kterých si člověk řekne: proč tohle už dávno nedělám? Vždyť to je tak dobrý, jednoduchý a rychlý!
Štrúdl z pivního těsta je přesně ten případ.
Musím říct, že štrúdl peču moc ráda. Na přípravu je jednoduchý, dají se do něj použít i jablka, která po zimním skladování už nevypadají dvakrát lákavě, a ta vůně vanilky, rozinek a skořice! Navíc listové těsto se dá koupit do zásoby - další bod pro štrúdl.
Teď jsem si ale vzpomněla na recept na štrúdl z pivního těsta, který před lety objevila moje máma v  Praktické ženě. Objevila, vyzkoušela a trpce toho litovala. Jiný štrúdl jsem už totiž nechtěla. Navíc jsem ho chtěla jíst moc a moc, takže dvojitá dávka to jistila. Pokud se tedy rozhodnete recept vyzkoušet, neříkejte, že jsem vás nevarovala. :-)
250 g hladké mouky
125 g tuku (stoprocentního, ale jde i Hera ap.)
přibližně 1 dcl piva

6 jablek
mleté ořechy (kokos)
cukr
vanilkový cukr
rozinky
skořice
máslo

hladká mouka na podsypávání
1 vejce na potření

Do mouky nastrouhejte tuk a nalijte pivo. Vypracujte vláčné těsto. 
(Tento typ těsta se nemusí dát vychladit, ale pokud chcete, můžete ho dát do lednice na dobu, co budete loupat jablka.)
Těsto rozdělte na dvě části. Jednu vyválejte na pomoučeném vále, podsypávat je třeba notně, jinak se bude těsto lepit na podklad. 
Plát posypte mletými ořechy nebo kokosem, na to rovnoměrně nastrouhejte tři jablka, posypte přibližně dvěma lžícemi cukru, vanilkovým cukrem, skořicí a posypte rozinkami a asi tak půlcentimetovým plátkem másla nakrájeným na kousky. Opět posypte ořechy nebo kokosem. Zaviňte - teď se ukáže, jak dobře jste měli posypaný vál. :-) Konce štrúdlu složte ke středu (jako když se dělá vlaštovka...), otočte nahoru a přitiskněte. Uložte na plech.
To samé zopakujte s druhou polovinou těsta.
Oba štrúdly potřete vajíčkem a několikrát propíchněte na vrchu vidličkou, aby nepopraskaly.
Pečte na 180° C přibližně 40 minut.

RECEPT K VYTIŠTĚNÍ
3 komentářů
  1. mnam, tak toto urcite vyskusam..dakujem :)

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den, Anno,
    jen jsem se chtela zeptat, jestli je poměr surovin skutečně takto. Včera jsem zkusila a vyšel mi takový hodně tuhý exemplář. Koukala jsem na jiné recepty a dávají více tuku i piva. Tak jenom jestli to není omyl. Jinak Vaše stránka je krásná, skvelé recepty a fotky!
    Zdenka

    OdpovědětVymazat
  3. Díky za upozornění - při přepisování jsem omylem uvedla dvojnásobek mouky... :-( Už je to opraveno.

    OdpovědětVymazat