15 komentářů
  1. To mě pobavilo. Mám totiž úplně přesně stejné vykrajovátko ze Švédska. A že dělám už druhý rok naprosto stejný recept snad nemusím ani doplňovat. :-D

    OdpovědětVymazat
  2. Ach, ta globalizace! Každopádně je vidět, jak jsou Švédi chytří, že to vykrajovátko i s receptem prodávájí i na letištích - sláva pepparkakor se může směle šířit dál a dál!

    OdpovědětVymazat
  3. To každopádně. Ten můj sob je z Malmö. :-) A našla jsem i jiné recepty na pepparkakor. Do některých se dává i smetana. Ale nakonec zůstala jsem u tohoto.

    OdpovědětVymazat
  4. Sobíci jsou úžasní, stejně tak lžíce kardamomu v těstě, ten miluju. Zlatý sirup - řepný? Znám tmavý sirup z melasy - je ten z receptu na podobné bázy?

    OdpovědětVymazat
  5. Abych řekla pravdu, ani nevím, jakého původu ten zlatý sirup je. Koupila jsem ho v Marks & Spencer. Ale z melasy asi nebude, je celkem světlý.

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj , zdravim ze svedskeho Örebro,nejsou to sobici , ale losici. Me se to driv taky pletlo,ale ted kdyz mi losi lezou do cesty, tak uz je jen tak nezamenim :-) Pokud jeste chcete posunout svuj gastronomicky zazitek o trochu dal, zkuste pepparkakor s ohratym glögg(maji ho taky v ikea) nebo se svarenym vinem a nejaky kvalitni syr s modrou plisni. Takhle je Svedi taky konzumuji. Pozdrav ze severu Roman

    OdpovědětVymazat
  7. Díky, Romane! Glögg z Ikea jsem už jednou měla, ale bez sušenek, neb ty byly už snědené. Letos na Vánoce tu kombinaci všech chutí vyzkoušíme!

    OdpovědětVymazat
  8. Koukám, Lucie měla stejný nápad :D - http://luciedvorakova.blogspot.com/2010/12/pepparkakor.html ... Jakub

    OdpovědětVymazat
  9. Zdravím, chtěla jsem se zeptat, jestli jsou hnedka k jídlu anebo se musí nějakou dobu nechat změknout?? A má někdo zkušenost s tím, jak dlouho vydrží uložené v nějaké do´ze? Děkuji:)

    OdpovědětVymazat
  10. Veroniko, tyhle sušenky jsou nejlepší čerstvé, protože je u nich žádoucí křupavost. Proto je dobré je i skladovat na suchém místě v plechové krabici. Jak dlouho vydrží, to netuším, sndědí se opravdu rychle. ;-)

    OdpovědětVymazat
  11. Švédsko miluji. Byla jsem tam sice jen jednou, ale zanechalo to ve mně své hluboké stopy. Snad právě proto strašně ráda jezdím do Ikey. Hlavně před Vánocemi a ty jejich sušenky fakt miluji. Moc ráda je vyzkouším doma.

    Jen ten zlatý sirup je asi problém? Koupila jsi ho v M&S? Já myslela, že prodávají jen oblečení. Ani nevím, kde mají obchod.

    OdpovědětVymazat
  12. Ano, zlatý sirup jsem měla z Marks&Spencer, jen si nejsem jistá, jestli ho mají neustále v nabídce. Jejich sekce jídla je mimochodem podle mého názoru lepší než sekce oblečení (zejména dámského)... Obchody M&S jsou ve větších obchodních centrech http://www.marks-and-spencer.cz/pro-zakaznika/prodejny

    OdpovědětVymazat
  13. To vykrajovátko je úžasné, moc bych ho taky chtěla, dá se sehnat jinde než přímo ve Švédsku? Díky za odpověď. Miša

    OdpovědětVymazat
  14. Podobná vykrajovátka prodávají v IKEA http://www.ikea.com/cz/cs/catalog/products/30133046/

    OdpovědětVymazat
  15. Jinak konkrétně toto vykrajovátko je od firmy Färg & Form - zkoušela jsem v rychlosti googlit, ale v internetových obchodech je měli vyprodané - třeba budete mít při hledání větší úspěch!

    OdpovědětVymazat