Závislost na větrnících jsem evidentně zdědila po své babičce, která proslula tím, že jednoho dne dokázala spořádat asi dvacet těchto zákusků, čímž se jí udělalo na několik dnů tak zle, že větrník pak nechtěla až do smrti ani vidět. A dodržela to.
Pod vlivem této rodinné historky jsem se i já rozhodla pro podobnou terepii. Respektive to napadlo moji kamarádku, která mě chtěla podobným způsobem zbavit závislosti. Na můj svátek před lety vykoupila všechny větrníky v cukrárně a společně jsme je snědly. Mohu říct jen jedno: hanba té cukrárně, že nabízela pouze osm větrníků, protože po požití čtyř si opravdu averzi vytvořit nelze!!!
To by snad jako entrée k fotkám větrníků mohlo stačit. :-)
Těsto:
200 g hladké mouky
250 ml vody
100 ml oleje
5 vajec
špetka soli
Vanilkový krém:
250 ml mléka
70 g krupicového cukru
1 vanilkový lusk
1 vanilkový pudink
250 ml šlehačky
Karamelová šlehačka:
125 g krupicového cukru
125 ml smetany
250 ml šlehačky
Fondán:
200 g cukru
1 dcl vody
lžička octa
Ideálně den předem si připravte základ na karamelovou šlehačku: z cukru udělejte karamel a zamíchejte do něj smetanu. Nechte vychladnout a uložte do druhého dne v lednici.
Těsto: Do kastrolu nalejte vodu s olejem a solí a dejte vařit. Jakmile dosáhne voda varu, nasypte do ní mouku a míchejte tak dolouho, dokud se těsto neodlepuje od stěn. Poté ručně nebo v robotu vmíchejte postupně vejce.
Na plech dejte pečicí papír a nakreslete na něj podle hrnku kola - doporučuji nepříliš blízko u sebe a také spíše menší hrnek, těsto dost nabyde. Já použila hrnek s průměrem 8 cm a větrníky byly megaobrovské. Těstem naplňte cukrářský sáček a spirálou od středu vyplňte předkreslená kola. Pečte v předehřátě troubě na 200° C přibližně 20 minut. (Doporučuji sledovat to drama v troubě. :-) ) Ještě teplé větrníky rozřízněte na polovinu - kdyby se krájely vychladlé, hodně by se drobily a lámaly.
Vanilkový krém: V části mléka rozmíchejte pudinkový prášek. Zbytek svařte s cukrem a vanilkovým luskem. Lusk vyjměte (můžete ho potom umýt, nechat uschnout a dát do nádoby s krupicovým cukrem - budete mít vlastní vanilkový cukr) a do teplého mléka vlijte mléko s pudinkem. Uvařte pudink, Po vychladnutí ho smíchejte s ušlehanou šlehačkou.
Karamelová šlehačka: Z karamelu připraveného den předem odeberte tak dvě lžíce - použijí se na karamelovou polevu.
Karamelová šlehačka: Z karamelu připraveného den předem odeberte tak dvě lžíce - použijí se na karamelovou polevu.
Zbytek smíchejte s ušlehanou šlehačkou.
Poleva: Cukr s vodou vařte na nitku (voda se téměř vyvaří a zbyde jen hustý sirup). Přidejte ocet a stále míchejte - vznikne hustá bílá hmota. Vmíchejte karamel, který jste si odložili stranou - pokud je fondán příliš hustý, přidejte vodu.
Poleva: Cukr s vodou vařte na nitku (voda se téměř vyvaří a zbyde jen hustý sirup). Přidejte ocet a stále míchejte - vznikne hustá bílá hmota. Vmíchejte karamel, který jste si odložili stranou - pokud je fondán příliš hustý, přidejte vodu.
Dokončení:
Větrníky naplňte vanilkovým krémem a karamelovou šlehačkou a polijte fondánovou polevou.
Fondánovou polevu jsem hodně ošidila, dělala jsem ji tak, jak popisuji, ale správný postup je trochu složitější - neměla jsem už energii se s tím patlat.
Z uvedeného množství jsem měla 12 větrníků, ale plnila jsem jich jen 10. Zbylo mi ještě trochu těsta, udělala jsem tedy malé kuličky, které se dají plnit šlehačkou a polít karamelem - já jsem je jen namočila ve zbylém fondánu.
RECEPT K VYTIŠTĚNÍ
RECEPT K VYTIŠTĚNÍ
Tento komentář byl odstraněn autorem.
OdpovědětVymazatJen mala cukrarska rada: vetrniky pred vlozenim do trouby postrikat vodou, aby se pri peceni vytvorila para a v zadnem pripade neotvirat troubu behem peceni...z vetrniku by se stala placka...jnak super recepty a jeste lepsi fotky :-)
OdpovědětVymazatDíky za tip s vodou, i když si nejsem jistá, jestli po tomto prvním pokusu budu chtít ještě domácí větrníky někdy dělat. I když to větrníkové drama v troubě bylo opravdu lepší než televize! :-)
OdpovědětVymazatTento komentář byl odstraněn autorem.
OdpovědětVymazatSkvele fotky, i kdyz vetrniky nepatri mezi me nejoblibenejsi. Prosvihla jsem prvni hlasovani o moucnicich, zatim ale vse probiha podle mych chuti :-)
OdpovědětVymazatMinuly tyden jsem naprosto propadla valasskym frgalum - tak dobre kolace jsem jeste nejedla. Ale ty se asi souteze nezucastni.
Eva
Frgály v anketě nejsou, i když jsem čekala, že je někdo nominuje... Ale někdy bych je chtěla zkusit, pěkně s hruškovou náplní.
OdpovědětVymazatvětrníky zbožňuji a ten recept mě nutí abych ho zkusila, ale přitom to vypadá na mne trochu složitě,
OdpovědětVymazatmňam :)