Sweettoothday - makronky (macarons)


3 bílky
50 g cukru krupice
200 g cukru moučky
110 g mletých mandlí

Vyšlehejte bílky, postupně přidávejte cukr krupici, až vznikne hladká pusinková hmota.

Vymixujte mandle s cukrem a přidejte je k vyšlehaným bílkům – mělo by vám na to stačit 50 pohybů vařečkou. Na talířku vyzkoušejte, jestli je hmota hotová – pokud se pusince tvoří na vršku špička, je třeba hmotu ještě trochu promísit. Pokud se povrch rozteče do hladka, je hotovo.

Hmotou naplňte cukrářský sáček a na plech vyložený papírem na pečení udělejte malá kolečka (o něco větší než dětské piškoty). Makronky nechte před pečením přibližně hodinu odležet, aby se jim zatáhl povrch.

Pečte v troubě předehřáté na 160 ºC 10-12 minut. Po vychladnutí naplňte marmeládou nebo krémem.


(Pokud vládnete angličtinou, vřele doporučuji tento odkaz - superpodrobný popis přípravy s mnoha užitečnými tipy od úžasné a skvělé Helene Dujardin  alias Tartelette).

4 komentářů
  1. Anno, to je prvni pokus o macarons? Zavidim, zkousela jsem je na jare a dopadla jsem trapne :-( Ted jsem si je dovezla z Londyna z Laduree za nekrestansky penize a tenhle zapisek me asi nakopne k dalsimu pokusu :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Jo jo, první pokus... Byla jsem nedočkavá, dost dlouho nemíchala a pak měla poblém najít kvůli focení šest kousků s rovným povrchem. :-D Jinak pro úplnost jsem do těsta vmíchala napůl mandle a arašídy, krém je taky arašídový.
    P.S: V sobotu dám tip na to, co s těmi žloutky, co po makronkách zbydou. ;-)

    OdpovědětVymazat
  3. Ahojky, už nějakou dobu zkouším upéct macarons. Nemám problém s tím, že by mi praskali, nebo byli duté ale nikdy mi neudělají takovou tu krásnou nožičku. V čem dělám chybu? poraďte mi prosím =(

    OdpovědětVymazat
  4. Možná se pečou při moc nízké teplotě...

    OdpovědětVymazat