Někdy v létě jsem si na titulce Fler všimla dřevěné formičky na perníky či sušenky. Klikla jsem na prodejce, prohlédla si jeho zboží a dostala nápad. Nechám si vyrobit vlastní formičku na speculaas, tradiční nizozemské mikulášské sušenky.
Stačilo pár mailů a vše bylo domluveno. V říjnu pak dorazil balíček.
Kdo by ale čekal až do Mikuláše? Formičku jsem vyzkoušela už v listopadu. Jak se ukázalo, mám ještě jisté rezervy: naučit se, jak co nejšikovněji vyklopit těsto z formičky, jak sušenky upéct tak, aby si zachovaly co nejvíce detailů, možná si ještě trochu pohrát s množstvím koření a tak dále. Ale i tak se generálka na Mikuláše/Vánoce celkem podařila - Kocourek tu plechovou krabici se sušenkami zpucoval během dvou dnů.
koření:
- 1/4 lžičky kardamomu
- 6 hřebíčků
- 1/4 lžičky anýzu
- 1/4 lžičky bílého pepře
- 1/4 lžičky koriandru
- 1/2 lžičky muškátového oříšku
- 1 lžičky skořice
- 225 g másla
- 200 g třetinového cukru
- 50 ml smetany (kefíru)
- špetka mořské soli
- 500 g mouky
- 1 prášek do pečiva
Ze všech ingrediencí vypracujte rychle těsto a nechte v lednici odležet 24 hodin.
Formu na speculaas vysypte moukou. Vtlačte do ní kousek těsta, přebytečné těsto odkrojte, tvar vyklepněte na pracovní plochu a přeneste na plech.
Speculalas pečte na 150° C přibližně 35 minut (záleží na tloušťce těsta).
Pokud nemáte formu na speculaas, použijte formičky na tlapky nebo těsto rozválejte a vykrájejte.
RECEPT K VYTIŠTĚNÍ
a to jsem se ještě krotil ;)
OdpovědětVymazatSuper nápad. Ty formičky se mi moc líbí. Vypadá to parádně:)
OdpovědětVymazatJenže u nás doma pucuju ty sladkosti především já:-(
Já mám doma formiček hodně zase od jiného prodejce na fleru. Mám osvědčené, že nejlépe je vysypat formičku před vtlačením těsta slabou vrstvou hladké mouky - slabou vrstvu dělám pomocí jemného sítka (prostě do něj klepnu nad prázdnou formičkou). Pak se mi krásně vyklopí a nemám tam "moučné krátery". No možná to znáš, ale kdyby ne, tak se to může hodit :-)
OdpovědětVymazatVypadají úžasně stylově! Speculaas chci taky zařadit do repertoáru vánočního curkoví, protože letos chci dělat jen netradiční druhy, takže díky moc za recept!
OdpovědětVymazatNádherné, inspir-om-ativní a jistě i vynikající .. už jsem pana prodejce zkontaktovala. bydlím ve větrném mlýně, takže pro mne i hodně stylové.
OdpovědětVymazat... a jinak překrásný blog máte.
Jana
Jújda, já mám už skoro rok taky formičku z Fleru na zakázku vyrobenou, ale pořád jsem se nějak neodhodlala k tomu ji vyzkoušet. O víkendu jdu na to. Jsem zvědavá :) - díky za recept
OdpovědětVymazatty jsou... a to jsem letos nechtela pect cukrovi... :-)
OdpovědětVymazatTy jsou boží.
OdpovědětVymazat