I nadešla doba likvidace zbytků. Takových těch půl pytlíčků toho a onoho, co zůstalo po předchozím pečení. V lednici jsem našla v rendlíku máslo, kterým jsem potírala koláčky na Kocourkovu malou obhajobu dizertace (mimochodem - znali jste ten neskutečný zvyk na určitých univerzitách, že studenti "hostí" zkoušející profesory při státnicích a obhajobách...?). Taky tam byla placatka s rumem sotva na dně. Ze šuplíku se zásobami se na mě pateticky koukal svraštělý pytlík s polohrubou moukou a v dóze s cukrem byla dávka akorát na jeden koláč. Při šátrání po mouce byl nahmatán i poloprázdný sáček se sekanými mandlemi. Čichová a chuťová zkouška dopadla dobře, mandle budou použity.
A jelikož vedle toho rendlíku s máslem byl i jogurt, padl výběr na jogurtovou buchtu.
Není snad nic snazšího: pár ingrediencí se zamíchá, nalije do formy, případně posype sezónním ovocem a hotovo. A pochopitelně není problém těsto nalít do formy na muffiny...2 vejce
250 ml jogurtu
100 g cukru
80 ml oleje/rozpuštěného másla
240 g mouky
1/2 prášku do pečiva
sůl
vanilka
lžička rumu
sezónní ovoce
(sekané mandle na ozdobu)
Všechny ingrdience smíchejte dohromady, nalijte do formy a pečte na 170° C přibližně 40 minut (záleží na výšce těsta - je třeba zkusit pomocí špejle, jestli je vnitřek už upečený). U muffinů je možno dobu pečení zkrátit na 30 minut (opět je třeba vyzkoušet).
Před nalitím do formy vyzkoušejte, jestli je na vás těsto dost sladké. Původní recept vyžadoval 200 g cukru, což se mi zdálo moc. Snížila jsem tedy na polovinu s tím, že případně přidám, ale už nebylo třeba.
RECEPT K VYTIŠTĚNÍ
RECEPT K VYTIŠTĚNÍ
Vypadá to úúžasně.
OdpovědětVymazat