Bystré oko odhalí, že lemon meringue tart tady už jednou byl - proč tedy dneska znovu?
Důvodů je několik:
Koláče s lemon curd mi chutnají. V obchodě Marks&Spencer měli na lemon curd slevu - příprava se tedy značně usnadnila. A v neposlední řadě jsem chtěla vyzkoušet nový podnos na dorty a koláče. Že je roztomilý?
Kdyby to někoho zajímalo, autorkou podnosu je Rae Dunn, a kdyby si toho třeba náhodou někdo nevšiml, má jednu takovou cool vychytávku: obvod je natřený barvou na tabule, dá se na něj tedy psát běžnou školní křídou! Pravda, pro nás leváky to má značnou nevýhodu v tom, že cokoli se takto napíše, vypadá to značně blbě. Nehledě na to, že si to člověk během psaní většinou rovnou rozmaže. Rozmýšlela jsem se, jestli mám tedy nápis vyvést zrcadlově (to nám levákům jde dobře), ale pak jsem usoudila, že byste mi třeba nemuseli věřit, že jsem fotku jen zrcadlově neobrátila... A tak jsem se překonala a název napsala pravou rukou.
Dvě důležité informace pro případné zájemce o podnos: je dobré ho pořídit rovnou od Rae v jejím obchodě na stránce Bigcartel. Poštovné je mnohem rozumnější než v případě obchodu Nordstrom, který evidentně neví, kolik si za dopravu naúčtovat. Také je super, že se cena ještě stále vejde do limitu, kdy se ze zboží neplatí DPH.
A ne, na podnos se nedá psát krejčovskou křídou. Osobně vyzkoušeno. Můžete to zkusit také, ale připravte se na následné drhnutí nápisu.
Rychlá verze s kupovaným lemon curd
1 sklenička lemon curd
Korpus:
180 g másla
100 g cukru moučky
2 žloutky
330 g hladké mouky
citrónová kůra
180 g másla
100 g cukru moučky
2 žloutky
330 g hladké mouky
citrónová kůra
2 lžíce studené vody
Sněhová čepice:
2 bílky
125 g cukru
Z ingrediencí na korpus vypracujte rychle těsto, zabalte do fólie a dejte alespoň na hodinu do chladna. Poté jím naplňte formičky, těsto na dně několikrát propíchněte vidličkou a dejte péct do trouby vyhřáté na 150°C (25 minut).
Sněhová čepice:
2 bílky
125 g cukru
Z ingrediencí na korpus vypracujte rychle těsto, zabalte do fólie a dejte alespoň na hodinu do chladna. Poté jím naplňte formičky, těsto na dně několikrát propíchněte vidličkou a dejte péct do trouby vyhřáté na 150°C (25 minut).
Nechte vychladnout a poté naplňte lemon curd.
Vyšlehejte sníh z bílků a cukru. Ozdobte jím povrch koláčů, případně ho na něj navršte a spodkem lžíce vytvarujte povrch sněhové čepice do špiček. Dejte na chvilku pod gril nebo pečte 1-3 minuty na 220°C. Koláč hlídejte!
Množství těsta i lemon curd by mělo stačit na 6 koláčů o průměru 12 cm. Sníh vyšel bez problémů na ozdobení pěti koláčů, šestý měl sníh jen tak symbolicky, tak na to případně myslete... (Pokud si budete dělat vlastní lemon curd, problém je vyřešen, protože budete mí k dispozici o dva bílky víc - stačí jen zdvojnásobit množství cukru.)
-------------------------------------------------------------------------
Recept na lemon curd pro ty, kdo se do M&S nedostanou:
125 ml čerstvě vymačkané citrónové šťávy (= přibližně ze 3 citrónů)
100 g cukru
2 žloutky
2 vejce
špetka soli
85 g másla nakrájeného na kousky
100 g cukru
2 žloutky
2 vejce
špetka soli
85 g másla nakrájeného na kousky
V kastrolu smíchejte citrónovou šťávu, vejce, žloutky, cukr a sůl, přidejte máslo a na mírném plameni míchejte, dokud se máslo nerozpustí. Přidejte plamen a míchejte směs do zhoustnutí. (Jde to až překvapivě rychle.) Ještě horké přeceďte do misky. Nechte vychladnout.
0 komentářů