"Ich bin ein Berliner," prohlásil prezident Kennedy 26. června 1963 při své návštěvě Západního Berlína. Tato věta se stala kultem zejména kvůli své dvojznačnosti. Může totiž znamenat "Jsem Berlíňan", ale také "Jsem kobliha".
Lingvistická odbočka: ve většině Německa se koblihám říká Berliner (což vzniklo z Berliner Ballen či Berliner Pfannkuchen), zatímco v samotném Berlíně se nazývají Pfannkuchen. V Rakousku to jsou pro změnu Krapfen.
Jelikož právě vrcholí období masopustu, nebude od věci pár koblih udělat.
Letos jsem se rozhodla koblihy smažit na sádle, což se nakonec neukázalo jako úplně dobrý nápad, protože jsem se nechala ukolébat tím, že se sádlo připaluje při vyšší teplotě, nějak ho nehlídala, až byla teplota o fous vyšší, než by bylo zdrávo. Smažení pak bylo docela napínavé, potože jsem potřebovala vybalancovat to, aby koblihy byly uvnitř propečené a zároveň nebyly zvenčí spálené. Tak jako tak byly nakonec letos poněkud přismahlejší. Naštěstí to alespoň vizuálně zachránil cukr.
Pamatuje se na pasteis de nata a jejich žloutkovou náplň? Když usmažíte koblihy prázdné, bez vnitřní náplně, pak je naříznete do poloviny a naplníte žloutkovým krémem, dostanete portugalské bolas de Berlim - jak vidíte, i jejich název odkazuje na Berliner Ballen, berlínské koblihy.
Koblihy:500 g mouky
40 g cukru
50 g másla
3-4 žloutky
2 lžíce rumu
30 g droždí
1/4 l mléka
citrónová kůra
sůl
marmeláda
tuk na smažení (přibližně půl litru)
Z mléka, droždí a trochy cukru a mouky udělejte kvásek.
Máslo utřete s cukrem a se žloutky. Přidejte mouku, rum, kvásek, sůl, citrónovou kůru. Vypracujte těsto a nechte v teple kynout.
Po vykynutí rozválejte na placku asi centimetr silnou. Vykrájejte kolečka. Do poloviny z nich dejte marmeládu, přiklopte nenaplněnými kolečky, okraje dobře přitiskněte a vykrajovátkem vykrojte koblihy. Nechte dál kynout asi čtvrt hodiny.
Do kastrolu nalejte olej asi 3 cm do výšky - koblihy musí v oleji plavat. (Proto je lepší zvolit kastrol menšího průměru.) Rozehřejte tuk - když do něj vhodíte malý kousek těsta, musí se začít smažit. Koblihy by se při smažení neměly dotýkat. Smažte přikryté pokličkou přibližně 2 minuty po jedné straně, koblihy otočte a odkryté dosmažte. Správně vykynuté a osmažené koblihy by měly mít po obvodu světlý proužek.
Z této dávky se připraví přibližně dvacet koblih.Bolas de Berlin:
těsto viz recept výše
Koblihy neplňte, z kousků těsta vytvarujte koule, které nechte ještě asi půl hodiny kynout a poté osmažte po obou stranách.
krém:
3 žloutky
150 ml smetany
vanilkový cukr
3 lžíce cukru
2 lžíce škrobu/hladké mouky
Smetanu nalijte do kastrůlku a dejte ohřát.
Žloutky, cukr a škrob rozšlehejte v misce, na směs nalijte polovinu ohřáté smetany, prošlehejte a nalijte pět ke zbytku smetany. Vaře na mírném plameni do zhoustnutí.
Kastrůlek přikryjte potravinovou fólií, aby se na povrchu neutvořil škrloup, a krém nechte vychladit.
Koblihy nařízněte do poloviny a naplňte krémem.
RECEPT K VYTIŠTĚNÍ
á asi přišel čas na to, dát si koblihotvornou premiéru:)
OdpovědětVymazatTento komentář byl odstraněn autorem.
OdpovědětVymazatMoje dnesni koblihova premiera nedopadla uplne dobre - z pulky koblih mi vytekla marmelada, nemaji ty svetle prouzky a vubec... grrr...
OdpovědětVymazatNo jo, u mě letos taky žádná sláva, ale to by je člověk musel dělat častěji, aby je dostal do ruky. Nebo možná v hodně velkém množství - takhle jsem se naučila dělat palačinky - když jsem smažila už asi tak stou v pořadí, věřila jsem si, že bych je obrátila i vyhozením do vzduchu. :-)
OdpovědětVymazatMňam! Já taky dělala nedávno koblihy s marmeládou:)
OdpovědětVymazatKoblihu uz jsem nejedla leta... Diky za pripomenuti.
OdpovědětVymazatStejne se tesim az se nekdy objevi fotky neceho slaneho :-)
Eva