Následující recept jsme našla u Davida Lebovitze a po zhruba dvou letech poměrně častého testování mohu zodpovědně prohlásit, že to je to nejlepší kuře, jaké jsem kdy jedla a vařila.
Největší kouzlo tohoto receptu je především v jednoduchosti. Kromě kuřete potřebujete už jen pár dalších věcí, které se ale celkem běžně vyskytují v domácnosti. Neobsahuje tedy žádnou tajemnou ingredienci, kterou musíte shánět po čertech a ďáblech, protože bez ní to zkrátka není ono.
Recept je úsporný i co do množství použitého nádobí, což je nanejvýš sympatické! Stačí jen jediná nádoba, v níž se vše smíchá a pak i peče. A třetí důvod, proč tento recept zbožňuji: kuře se dá péct do trouby a už se o něj člověk nemusí pořádně starat. Po dvaceti minutách otočit a šlus. Ideální recept pro multi-tasking.
Recept navíc poskytuje prostor pro mírné experimenty. Kupříkladu různé druhy octa dají kuřeti různou chuť. Případně pokud neseženete šalotku, vystačíte si s cibulí - i když jestli mohu doporučit, pokuste se opravdu koupit šalotku.
Tenhle recept je opravdu taková bomba, že Kocourek, velký to odpůrce masa s kostmi, s láskou a rád obírá toto kuře a ještě při tom mumlá, že tahle chuť je naprosto skvělá.
3 lžíce olivového oleje
3 lžíce octa
1lžíce sójové omáčky
4 velké šalotky, oloupané a nakrájené
mořská sůl a čerstvě umletý pepř
jedno kuře nakrájené na 8 dílů
hrst nahrubo nasekané petrželky
Předehřejte troubu na 220º C.
V pekáčku smíchejte olivový olej, ocet, sójovou omáčku, šalotky a sůl a pepř.
Kuře ve směsi obalte a otočte kůží nahoru.
Pečte 20 minut, poté kuře obraťte. Polijte ho šťávou a šalotkami a pečte dalších dvacet minut (nebo dokud není maso propečené a šalotky zkaramelizované).
Vyndejte z trouby a posypte petrželkou.
Dobrý den, váš blog už sleduju velmi dlouho a toto nebyl první recept, který jsem vyzkoušela. Ale je mi divné, že v receptu vůbec není zmíněná voda na podlití kuřete - opravdu tam nemá být? Měla jsem 6 čtvrtek (kýty) a uvedené množství ingrediencí by stačilo tak na polovinu, dala jsem tedy víc, ale stejně jsem kuře podlévala vodou. Dívala jsem se do původního receptu, ale ani tam o podlévání vodou není zmínka. oli
OdpovědětVymazatNe, kuře se opravdu během pečení nepodlévá, příprava je celkem rychlá a chceme, aby šalotka zkaramelizovala - což by se při podlévání nemuselo podařit...
OdpovědětVymazatPokud vím, 6 čtvrtek je 1 a půl kuřete, není tedy divu, že vám ingredience nestačily.
OdpovědětVymazat