Tak jestli jsem si myslela, že jsem se pro letošek s čerstvými švestkami už rozloučila, hluboce jsem se mýlila. Nechala jsem se přemluvit a nasypat si ještě jednu (poslední!) mísu zralých švestek. A poté jsem drahnou dobu listovala kuchařkou Luisy Ondráčkové, až jsem narazila na prajednoduchý recept na koláč se švestkami a perníkem.
Ovšem v poděbradském Albertu s prajednoduchými recepty nepočítají a perník na strouhání nevedou. No tak dobře, alespoň tím procvičí mé improvizační schopnosti! Do košíku letěly rumové perníčky (Albert Quality...) a nádavkem pár jahodových dortíků, protože ten umělohmotný "jahodový" krém zbožňuju už od dětství. To bylo velice prozíravé, jak se ukázalo později.Těsto bylo vykynuté, rozložené na plechu, na něm švestky. Zbývalo jen nastrouhat perník. Otevřela jsem balení rumových perníčků Albert Quality a uvítal mě z pytlíku vzlétnuvší hmyz. Počastovala jsem Albert několika peprnými výrazy, perníčky hodila do mísy pro slepice (všechno zlé je pro něco dobré) a zvýšila svou schopnost improvizace na nejvyšší level. Otevřela jsem jahodový dortík, rozlomila napůl, a místo abych postupně obě poloviny snědla, lžičkou jsem seškrábala krém, snědla ho a zbývající perník politý čokoládou nastrouhala na koláč.
P.S. Koláč chutnal mnohem lépe, než vypadá na fotkách.
Kynuté těsto:
300 g polohrubé mouky
1/2 balení instantního droždí
15 dcl mléka
1 žloutek
50 g cukru
50 g rozpušteného másla
sůl
švestky
perník na strouhání
cukr se skořicí na posypání
Ve vlažném mléce s trochou cukru nechte vzejít kvasnice.
Do mísy vsypte mouku, přidejte žloutek. Postupně přilévejte mléko s droždím a rozšlehejte se žloutkem. Přidejte cukr, máslo a sůl a vypracujte nepříliš tuhé těsto, které nechte vykynout, až zdvojnásobí svůj objem.
Těsto rozložte na vymaštěný plech, rozložte na něj vypeckované švestky řezem dolů a posypte strouhanýnm perníkem. Nechte kynout ješt dalších 10 minut. Pečte na 170° C přibližně 40 minut.
Po upečení posypte cukrem se skořicí.
RECEPT K VYTIŠTĚNÍ
0 komentářů