Ještě nikdy se mi nestalo, aby mi editace fotek působila fyzické utrpení - až úpravy fotografií čokoládového dortu podle Yotama Ottolenghiho. Proto bude jen jeden jediný obrázek...
Tenhle dort je dobrý. Ne dobrý, je naprosto vynikající. Jen je třeba mít na paměti jednu zásadu: jen jeden kousek. Dáte si dva, a strávíte dalšího půl dne s otravou čokoládou. A toto není myšleno v nadsázce. Vlastně jsem ten druhý kousek snědla sotva do poloviny. To, co následovalo, bych přirovnala k hodně slušné opici. Dokonce i Kocourek poté, co snědl kousky asi tři, pravil, že mu je nějak těžko. Dort pak dojídal ještě další dva dny po naprostých miniporcičkách.
Takže bacha na to. Servírovat po malých dávkách!
240g másla nakrájeného na malé kouskyTakže bacha na to. Servírovat po malých dávkách!
265g nasekané hořké čokolády (52 % kakaa)
95g nasekané hořké čokolády (70 % kakaa)
290g světlého třtinového cukru
4 lžíce vody
5 vajec
špetka soli
(kakao na posypání)
Do mísy nasypte oba druhy čokolády a máslo. (Máslo je nejlepší nakrájet na hodně malé kousky.)
V kastrolku povařte za stálého míchání cukr a vodu. Poté obsah nalijte na čokoládu a máslo a míchejte do úplného rozpuštění všech ingrediencí. Pokud se vám nepodaří vše rozpustit, proces dokončete ve vodní lázni (mísu postavte na plotně na hrnec, v němž se vaří voda - hladina se ale nesmí dotýkat dna mísy!).
Po jednom vmíchejte žloutky a celou směs nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
Mezitím vyšlehejte sníh z bílků a špetky soli.
Sníh opatrně vmíchejte do vychladlého čokoládového základu.
Dvě třetiny těsta nalijte do dortové formy o průměru 20 cm. Dejte péct do trouby předehřáté na 170° C na zhruba 40 minut.
Poté přidejte zbývající třetinu těsta a pečte dalších 20-25 minut.
Před vyjmutím z formy nechte dort zcela vychladnout. Před podáváním můžete jednotlivé porce posypat kakaem.
Zdravím, poprosím o radu :-)
OdpovědětVymazatDort jsem už pekla několikrát - je výborný, jen je vždycky o dost propadlý střed :-(
čím to může být?
Děkuji moc.
myslím,že to blbě lelete do formy nebo není střed dobře propečený.
OdpovědětVymazat